Wil je zelf als particulier een plat dak (her)bedekken? Wanneer het bouwwerk werkelijk een plat dak heeft(en niet licht hellend) en je deze zelf wil (her)bedekken, zijn de opties beperkt. Eigenlijk is EPDM de enige optie voor doe-het-zelf.
Dit betekent gelukkig niet dat je moet settelen voor matige dakbedekking. Sterker nog, EPDM is vanwege de duurzame eigenschappen een fantastisch dakbedekkingsmateriaal!
Maar we snappen dat het een intimiderende opgave kan lijken om een dak te bedekken of renoveren, daarom vertellen we graag meer over het aanbrengen van EPDM dakbedekking door jou als particulier.
Waarom EPDM dakbedekking
Als je dit artikel hebt gevonden, weet je het waarschijnlijk al. EPDM dakbedekking is rubberfolie speciaal voor dakbedekking. Hoewel traditioneel bitumen het populairst als dakbedekking van platte daken blijft vanwege de lage prijs, is EPDM ook onder professionals populair omdat het twee keer zo lang meegaat als bitumen en snel aan te brengen is.
De materiaalprijs is echter hoger per m2 dan bij bitumen, daarom is het aantrekkelijk om EPDM zelf aan te brengen als particulier. Niet alleen voor een nieuw dak, maar ook als je bitumen dak aan vervanging toe is.
EPDM aanbrengen als particulier?
Dakdekkers zijn stoere professionals, met zo’n gasbrander en werkschoenen zijn ze alle dagen bezig met die grote rollen dakbedekking. Met dat beeld op het netvlies is het misschien lastig voor te stellen dat jíj ook een dak kan bedekken.
Bovenstaande beeld hoort echter bij bitumen dakbedekking, en dat zouden we ook echt niet aanbevelen aan een particulier. Gelukkig gaat het aanbrengen van EPDM heel anders! Dit maakt dat, wanneer je de voorschriften volgt, het goed te doen is om als particulier met EPDM een dak te renoveren of bedekken.
EPDM vraagt geen speciaal gereedschap
Bitumen wordt vastgeplakt aan de ondergrond met een gasbrander. Dit vraagt ervaring om netjes te doen. Bovendien moet je volgens de voorschriften te werk gaan om niets in de fik te steken, zoals je voeten of de dakconstructie.
EPDM wordt, afhankelijk van je voorkeur, vastgeplakt of verzwaard aangebracht. Het is belangrijk dat de voorschriften van EPDM, zoals geschikt weer en uitdamptijd van de lijm, opgevolgd worden. Maar dit is niet moeilijk om te doen. Je hebt verder alleen wat gereedschap nodig zoals een verfroller en een kleine EPDM starterkit.
Ook is alle afwerking, zoals daktrimmen en hemelwaterafvoer, met eenvoudig gereedschap aan te brengen. Ook isoleren is eenvoudig te doen met beloopbare PIR isolatieplaten.
EPDM is lichtgewicht
Bitumen is 3 tot 8mm dik (afhankelijk van het type) en weegt zo’n 30 tot 50kg per rol van 10m2, EPDM is slechts 1 tot 1,5mm dik en daarmee veel lichter. EPDM van Budgetdak wordt exact op maat geleverd, wanneer je een royale garage van 10x7m zou willen bedekken met EPDM, weegt het folie zo’n 120kg. Niet licht, maar nog wel goed te verplaatsen met twee man.
Moet ik veel voorbereiden?
EPDM en EPDM lijm zijn fantastisch flexibele materialen. Het folie zelf is voor 400% rekbaar, waardoor het nadat het aangebracht is, niet te lijden heeft onder temperatuurverschillen of het uitharden van de lijm. Ook EPDM lijm kan op talloze ondergronden goed hechten. Hierdoor zijn de meeste dakconstructies geschikt voor EPDM.
Hierdoor is het bij renovatie bijna nooit nodig om de onderliggende dakbedekking te verwijderen, tenzij deze echt grote scheuren vertoont of de dakconstructie is beschadigd. Wel moet de ondergrond schoongeveegd en goed droog zijn.
Aandachtspunten voor EPDM
Ondanks dat we vinden dat het aanbrengen van EPDM goed te doen is door iedereen die een beetje fit en handig is, is het natuurlijk ook geen kind-kan-de-was-doen klus. We vragen graag je aandacht voor de volgende punten.
Let op het type EPDM
Er zijn 2 types EPDM: Europees EPDM en Amerikaans EPDM. Ze hebben in principe dezelfde eigenschappen, maar de iets andere manier van produceren zorgt wel voor grote verschillen in de manier waarop je het aanbrengt. Gespecialiseerde webshops (zoals Budgetdak), verkopen vaak maar 1 type en de daarvoor geschikte lijmen. Pas echter op wanneer je bij een groothandel of bouwmarkt bestelt, dat de materialen niet door elkaar raken. Dan zal je dak snel loslaten en dat is natuurlijk zonde van de moeite en investering.
Wij hebben gekozen voor Europees EPDM, dit is ietsje duurder, maar eenvoudiger in verwerking. Hiermee is het dus minder foutgevoelig en vinden wij dit het meest geschikt voor particulieren.
Let er ook op dat je speciaal EPDM voor dakbedekking koopt, er zijn ook goedkope varianten bedoeld als bijvoorbeeld vijverfolie die absoluut niet geschikt zijn als dakbedekking.
Vocht: de vijand van EPDM!
Wees gerust, EPDM is 100% waterdicht en gaat niet snel kapot, maar tijdens het aanbrengen van EPDM dakbedekking is vocht uit den boze. Wanneer dit gevangen raakt onder het folie, zal de lijm snel na het aanbrengen loslaten en luchtbellen onder het EPDM vormen. Zorg dus dat je dak goed droog is en je een dag uitkiest die helemaal droog is.
Maak het niet te ingewikkeld
Watert je garage niet goed af, zou je graag wat meer daglicht in je overloop willen of wil je isoleren maar is er niet genoeg afschot? Om deze dingen op te lossen moet je aan de dakconstructie gaan klussen. Dan moet je goed weten wat je doet! Is dit je ambitie, dan zullen we je toch aanraden om een goede klusjesman of dakdekker in de arm te nemen. Hetzelfde geldt voor het terugplaatsen van installaties als zonnepanelen of airco, laat dit over aan een professional.
Breng EPDM met twee personen aan
EPDM van Budgetdak wordt op maat geleverd in 1 stuk. Daardoor is het met twee mensen makkelijker werken als je een groot dak hebt. Op warme dagen moet je bovendien iets sneller werken bij het verlijmen van het dakvlak, dat gaat natuurlijk ook sneller met z'n twee.
De dakdekkers van Budgetdak staan voor je klaar!
Hebben wij ook jou overtuigd dat jij het aankan? Dan staan wij voor je klaar met onze unieke EPDM dak-op-maat module! Hierin nemen we je stap voor stap mee in het samenstellen van jouw EPDM pakket wat helemaal compleet is.
Twijfel je? Onze ervaren dakdekkers staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden, tijdens het samenstellen of het aanbrengen van het dak. Je kunt ons mailen, bellen of appen.