Amerikaans of Europees EPDM kiezen

Duik je in de wereld van EPDM? Dan kom je allerlei verschillende folies, lijmen en kit tegen. Één van die dingen die je tegenkomt, is dat er verschil is tussen Amerikaans en Europees EPDM. Maar wat is het verschil en welke moet je kiezen? Dat leggen we je uit.

Verschil in productie tussen Amerikaans en Europees EPDM

Amerikaans en Europees folie heeft verschillende diktes. Maar dit heeft niets met de kwaliteit te maken, dit komt enkel door het verschil tussen inches en centimeters. Amerikaans EPDM is daarom verkrijgbaar in 1,02mm, 1,14 mm en 1,52mm. En Europees EPDM in 1,00mm, 1,20mm en 1,50mm. Lees hier meer over de dikte van EPDM.

De echte verschillen tussen Amerikaans en Europees EPDM komen door het productieproces. Amerikaans EPDM wordt na het kalanderproces (uitrollen tot banen) voorzien van talk om verkleving te voorkomen. Europese EPDM dakbedekking, zoals Prelasti, wordt na het kalanderproces voorzien van een textieldoek tegen verkleving. Na het uitrollen is het rubber nog zeer zacht, daarom moet het gevulkaniseerd worden waardoor het harder wordt en zijn definitieve vorm krijgt.

Na vulkanisatie zijn de Amerikaanse rollen klaar, bij Europese folie moet eerst het textiel worden verwijderd. Europees folie heeft dus een extra handeling nodig. Vanwege de talkpoeder moet Amerikaans EPDM grondig gereinigd worden voor een goede hechting, dit in tegenstelling tot de Europese variant wat direct klaar voor gebruik is. Dit valt ook goed te zien. Amerikaans EPDM is glad en ziet er uit als een binnenband van een fiets, Europees EPDM is zwart en heeft een heel licht structuurtje van het textieldoek.

Door het kortere productieproces is Amerikaans EPDM doorgaans iets goedkoper in aanschaf. Echter vraagt het meer aandacht bij het verwerken.

Verschil in verwerking tussen Amerikaans en Europees EPDM

De verschillende productieprocessen resulteren in verschillende verwerkingsprocessen.

Bij Amerikaans EPDM moet bij het aanbrengen extra aandacht besteed worden aan de talk, als hier te veel van aanwezig is, hecht de lijm niet goed. Het is dus aan te bevelen dit schoon te maken en/of te schuren. Europees EPDM is schoon en direct klaar voor verwerking. Ook bij het aanbrengen van hemelwaterafvoer ed. vraagt Amerikaans EPDM daarom extra aandacht.

Voor de verlijming van Europees EPDM hoeft alleen de ondergrond voorzien te worden van bodemlijm. Bij Amerikaans EPDM dient gebruik te worden gemaakt van contactlijm, wat op de ondergrond én folie aangebracht moet worden. Ook kan daardoor geen spuitlijm worden gebruikt bij Amerikaans EPDM. Ook is het aan te raden om bij Amerikaans EPDM nog een extra kimfixatiestrook aan te brengen. Dit hoeft niet bij Europees EPDM.

EPDM kan door ons in elke vorm en tot wel 1000m2 kant en klaar geleverd worden in 1 stuk. Dat komt doordat Europees EPDM nog “nagevulkaniseerd” kan worden waardoor wij elke vorm naadloos kunnen maken. Bij Amerikaans EPDM kan dit niet. Daarom wordt met stroken gewerkt, welke op het dak voorzien moeten worden van een primer en een tape om waterdichte verbindingen te maken. Dit geldt ook voor hoeken, lichtkoepels en reparaties.

Vanwege het gemakkelijkere, snellere en minder foutgevoelige verwerkingsproces hebben wij gekozen om uitsluitend Europees EPDM aan te bieden. Wij denken dat dit de beste soort is voor de doe-het-zelver vanwege de kleine foutgevoeligheid. Maar ook voor de dakdekker of klusjesman is Europees EPDM praktisch vanwege de snellere verwerking. Hierdoor vervalt het voordeel van de goedkopere aanschafprijs van Amerikaans EPDM.

Let op met lijmkeuze

Bestel je alle grondstoffen zelf bij bijvoorbeeld een groothandel of leverancier? Let dan extra goed op dat je producten besteld die met elkaar verenigbaar zijn. Europees EPDM en Amerikaans EPDM hebben andere lijmsoorten nodig die niet inwisselbaar zijn! Bovendien heb je bij Amerikaans EPDM ook nog extra spullen nodig zoals de hiervoor genoemde primer en tape. Het is dus erg belangrijk dat je hier genoeg kennis van hebt om te zorgen dat je een kwalitatief goed dak maakt.

Bij Budgetdak hebben we de keuze voor je gemaakt: we verkopen van elk type lijm, maar 1 soort met de beste prijs-kwaliteit die perfect aansluit bij ons Europees EPDM. Zo weet je zeker dat het dat wat jij legt, 50 jaar mee gaat. Bovendien worden alle bestellingen handmatig gecheckt of er niet een noodzakelijk onderdeel mist.

Keuze gemaakt?

Lees hier meer over hoe je jouw perfecte dak samenstelt.

Meer weten over hoe je een EPDM dak aanlegt? Bekijk dan hier onze tutorials.

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog aanvullende vragen over de keuze tussen Europees of Amerikaans EPDM? Of het samenstellen van jouw dak op maat pakket? Aarzel dan niet en neem contact op te nemen via het contactformulier, of mail ons direct op: info@budgetdak.nl. Je kan ons ook bellen of appen op  06-51221962. Onze dakdekkers helpen jou graag verder.