Wat is EPDM eigenlijk? En 7 andere vragen die je niet durft te stellen

Ben jij een doe-het-zelf’er die voor het eerst een dak wil bedekken? Dan begeef je je op nieuw terrein waarbij de ene na de andere vraag in je opkomt. Snappen we! Om je wegwijs te maken in EPDM-land beantwoorden we in deze blog 8 vragen die je misschien niet durft te stellen omdat je denkt dat ze té basic zijn. En wij geven je onze eerlijke, ongezouten antwoorden.

Snel naar jouw antwoord:

Wat is EPDM?

EPDM is dé dakbedekking voor de doe het zelver, maar daar komen we later op. Simpel gezegd, is EPDM rubberfolie. Minder simpel gezegd, is het Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Het wordt niet alleen gebruikt als dakbedekking, maar ook voor tuinslangen, vijvers, transportbanden en meer. Maar het ene EPDM is het andere niet. Niet alle soorten zijn geschikt als dakbedekking, en binnen de dakbedekking heb je 2 verschillende soorten, Amerikaans en Europees. Beide zijn prima geschikt, maar vragen verschillende verwerkingsmethodes en verschillende lijmen. Wij zijn van mening dat Europees EPDM veel makkelijker is om goed aan te brengen, daarom is dit de enige soort die wij aanbieden.

Wat zijn de nadelen van EPDM?

Iedereen strooit met de voordelen van EPDM, snappen we wel. Maar jij als potentiële dakdekker bent natuurlijk benieuwd naar nadelen. Die zijn er! Volgens ons wegen de voordelen hier ruimschoots tegenop, maar dat mag je natuurlijk zelf bepalen.

  • EPDM is duurder dan bijvoorbeeld bitumen. Echter gaat het langer mee, en kun je het zelf leggen.
  • EPDM kan niet tegen chloor, gebruik het daarom niet direct naast een zwembad. Maar met voldoende hoogteverschil kan het prima.
  • Ook bij het leggen kun je tegen een aantal nadelen oplopen. Maar als je de instructies goed volgt heb je hier geen last van.

Wanneer kan ik géén EPDM leggen?

EPDM an-sich kan in bijna alle situaties gelegd worden. Omdat het zwart folie is, wordt het vrijwel alleen maar op platte daken gelegd, omdat het minder mooi is dan bijvoorbeeld pannen voor op een zadeldak. Theoretisch zou het echter kunnen.

Omdat EPDM folie zeer dampwerend is, kan het in sommige dakconstructies zorgen voor problemen. Meestal blijft er vocht onder hangen, waardoor de lijm na verloop van tijd verzeept en daardoor loslaat. Deze problemen zijn te voorkomen door de juiste constructie te creëren met bijvoorbeeld dampremmend folie en isolatie. Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op en we geven je advies over jouw specifieke daksituatie.

Hoe dik moet EPDM zijn?

Ga je zoeken naar EPDM, dan kom je al snel veel vragen over de dikte tegen. Misschien komt dat omdat EPDM zo dun is, dat mensen niet geloven dat je er een goed dak mee kunt bedekken? EPDM kun je vinden in diktes van 1,00mm, 1,14mm, 1,20mm, 1,50mm en 1,52mm. Dan valt gelijk op dat er 3 soort van ronde getallen en 2 vrij willekeurige getallen in dit rijtje zijn. Dat komt weer door het Europees of Amerikaans EPDM verschil. 1,14mm en 1,52mm dik zijn namelijk omgerekende inches en dus Amerikaans EPDM. Zo kun je gelijk zien welke variant een winkel verkoopt, meestal bieden ze namelijk één van de twee aan omdat de lijmen niet uitwisselbaar zijn.

Zie je 1,00mm, 1,20mm of 1,50mm dan weet je dus dat je met Europees EPDM te maken hebt. Hoe kies je dan een dikte? Alle diktes zijn goed waterdicht en gaan 50 jaar mee. Alleen als je een dak zwaar gaat belasten, bijvoorbeeld met een dakterras, sedumdak of veel zonnepanelen, heb je een dikkere variant nodig van 1,5mm. Wij raden 1,2mm aan, omdat dat in vrijwel alle gevallen een prima keus is. Weet je zeker dat je dak weinig te verduren zal krijgen, dan kun je 1,0mm bestellen.

Welke EPDM lijm heb ik nodig?

Ook deze vraag kom je al snel tegen online. Wanneer je zelf een lap EPDM koopt en de lijm er bij moet zoeken, is dit inderdaad een ingewikkelde klus. Want er is veel te krijgen, en als je het verkeerde gebruikt, plakt het niet goed.

Bij Budgetdak hebben we de keuze gemaakt om dit uitzoekwerk voor jou te doen. We hebben maar 1 variant van elke soort lijm, die past bij ons EPDM. Bestel je een dakpakket op maat? Dan zorgen we zelfs dat je de juiste hoeveelheid krijgt. Lees hier meer over de toepassing van deze lijmen.

Kan ik écht zelf een dak bedekken?

Dakdekker is een vak apart, logisch dus dat je betwijfelt of je dat zelf kunt. Maar wij zijn er van overtuigd dat ook jij een dak met EPDM kan bedekken. Dat komt namelijk omdat wij het voorwerk voor je doen, we alle materialen in de juiste hoeveelheden leveren en heldere instructies meegeven. Geloof ons, het is écht goed te doen. Als het al mis gaat (lees: luchtbelvorming of lekkage), is het omdat mensen instructies negeren, zoals het laten uitdampen van de lijm. We kunnen de instructies nog simpeler maken:

  1. Uitrollen
  2. Verlijmen (of soms niet)
  3. Dichtkitten
  4. Afwerken

Zaken als lichtkoepels of isolatie maken het proces wat uitgebreider, maar een eenvoudig dak kan iedereen doen.

Welk gereedschap heb ik nodig?

Voor EPDM heb je geen ingewikkeld gereedschap nodig, een deel heb je waarschijnlijk al in huis. Wat je wel nodig hebt:

  • Een bezem om je dak schoon te vegen
  • Verfrollers om de contact en bodemlijm aan te brengen
  • Een kitspuit
  • Een stevige roller om de EPDM folie en lijm te laten verkleven
  • Een kleine roller om de randen goed aan te drukken
  • Een goede schaar of mes om overtollig folie weg te snijden
  • Een boormachine om de daktrim te bevestigen

Hoe zit dat met al die toebehoren?

Hoe weet je welke toebehoren je nodig hebt? Dat hangt van je dak af. Belangrijk is in ieder geval dat alle randen goed waterdicht worden afgewerkt. Vrijstaande zijkanten van het dak dienen te worden afwerkt met een daktrim. Opgaande randen, bijvoorbeeld tegen het huis aan, dienen te worden afgewerkt met een knelstrip of lood(vervanger).

Ook is bij een plat dak de hemelwaterafvoer erg belangrijk. Stilstaand water kan uiteindelijk zorgen voor verzakking, schimmel en lekkages. Bij het maken van het dak wordt hier vaak al rekening mee gehouden. De maten zijn redelijk standaard, dus hoef je alleen maar de uitloop te bestellen die hierbij past. De hemelwaterafvoer kun je nog uitbreiden met bladroosters, dit is handig, maar niet noodzakelijk.

Verder kun je nog zaken treffen als ontluchting of kabeldoorvoer, maar dat heb je alleen nodig deze voorzieningen op het dak aanwezig zijn.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Wij zijn er om je te helpen! Voel je alsjeblieft niet bezwaard om contact op te nemen tijdens het samenstellen van een dak-op-maat pakket. Wij helpen veel mensen die voor het eerst met EPDM werken, succesvol hun dak te bedekken.