EPDM online kopen voor plat dak

EPDM online kopen voor plat dak

Ben je van plan EPDM online te kopen voor je plat dak? Dit artikel bereidt je voor op het plaatsen van je bestelling. We vertellen je welke maten je in moet meten, welke opties je mee kunt bestellen en welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Wil je weten wat de stappen zijn als je EPDM daadwerkelijk gaat leggen? Wij hebben een hele duidelijke pagina waarin we je uitleggen hoe je dakbedekking moet leggen.

 witte dakcoating bestellen

1. Plat dak en dakranden meten

Allereerst moet je weten wat voor dakvorm het plat dak heeft waarvoor je EPDM online wilt kopen. Is je dak vierkant, rechthoekig, of heeft het een L vorm? Deze vormen zijn standaard opgenomen in onze dak op maat module en kun je direct invoeren. Heeft je dak een afwijkende vorm? Dat is geen probleem, neem in dat geval contact met ons op en we regelen het voor je. 

Om het juiste pakket te ontvangen moet je het formaat van je dak weten. Meet alle zijden op en neem hierbij de (schuine) opstand en de dakrand ook mee in je berekening. Als laatste tel je aan elke zijde 10cm extra bij je opgenomen maat op zodat je zeker bent van een waterdicht dak. Bekijk hier onder het voorbeeld van hoe je kunt meten.

Voorbeeldberekening
A Dakvlak 391cm + B Opstand 18cm + C Dakrandhoogte 15cm + D Dakrandbreedte 8cm + E Overlengte folie 2x10cm = 452cm

Uiteraard doe je dit voor zowel de lengte als de breedte van je dan, neem ook hier weer 2 x 10 cm extra overlengte mee in je optelsom.

EPDM dak inmeten

Tip: Na het invullen verschijnen rechts in beeld van de configurator je aantallen vierkante meters en de omtrek. Handig bij het invullen van de volgende stappen!

2. Maak een keuze uit bevestigingsmateriaal

Voor EPDM heb je bevestigingsmateriaal nodig. Hierbij kun je kiezen tussen verlijmen of een systeem met ballast. Welke je kiest is een persoonlijke voorkeur. We lichten uit wat het verschil is tussen deze opties voor de configurator:

Wil je het EPDM verlijmen, dan heb je 2 soorten lijm nodig:

 1. Bodemlijm is een EPDM lijmsysteem waarbij de lijm enkel en alleen op de ondergrond wordt aangebracht. Deze P150 lijm kan op talloze soorten ondergronden worden aangebracht zoals bitumen, beton, isolatieplaten of hout. Lees hier meer over geschikte ondergronden om EPDM op te verlijmen. Is jouw ondergrond niet geschikt? Kies dan voor een systeem met ballast.
 2. Contactlijm gebruik je bij Europese EPDM voor randen en opstanden. Contactlijm dient op zowel de ondergrond als de EPDM dakbedekking te worden aangebracht. De verbinding wordt tot stand gebracht als beide lijm oppervlakken met elkaar in contact worden gebracht. 

Bestel je een verlijmd systeem? Voer je vierkante meters uit stap 1 in en wij rekenen uit hoeveel bodemlijm en contactlijm je nodig hebt. 

Bij een systeem met ballast heb je ballast en contactlijm nodig:

 1. Grind en tegels: Is je ondergrond niet geschikt om te verlijmen? Dan kun je kiezen voor losliggend ballast als bevestigingsmateriaal. Hierbij bieden wij in onze dak op maat module bij stap 2 de volgende opties aan: nieuwe tegels, nieuw grind, oude tegels of oud grind. Het dakvlak wordt hierbij dus op zijn plaats gehouden door gewicht ipv lijm. In het dakvlak komt dan geen lijm, dus de P150 bodemlijm blijft achterwege. Wel leveren we lijm voor de randen en opstanden (contactlijm) mee. Verschil tussen oud en nieuw is:
  1. Oud: eigen bestaande grind of tegels worden (terug)gelegd. Je krijgt dus GEEN tegels of grind geleverd, maar alleen contactlijm.
  2. Nieuw: wij leveren de tegels of het grind mee met de order. Grind betreft afgerond 16/32 dakgrind en tegels zijn 30x30cm betontegels.
 2. Contactlijm: Ook bij een systeem met ballast heb je contactlijm nodig om de randen en opstanden te bevestigen. Vul je vierkante meters uit stap 1 in en wij rekenen uit hoeveel lijm en eventueel tegels/grind je nodig hebt.

3. Heb je isolatiemateriaal nodig?

Als je van plan bent om EPDM online te kopen en daarbij je dak ook te isoleren, dan heb je daar een aantal materialen voor nodig. Bij het isoleren met EPDM wordt een warmdak constructie gemaakt, waarbij de isolatie op het dakbeschot wordt bevestigd en het EPDM bovenop de isolatieplaten wordt aangebracht.

 1. Wij raden sterk aan om dampremmend folie aan te brengen onder de isolatieplaten als dit folie nog niet in de dakconstructie aanwezig is. Hierdoor blijven de isolatieplaten droog zodat ze hun werking behouden. Twijfel je over de contructie? Neem dan contact op voor advies.
 2. Om de foliestroken aan elkaar te bevestigen heb je dubbelzijdig tape nodig.
 3. De PIR isolatieplaten zorgen voor de isolerende werking. De dikte bepaalt de mate van isolatie. Maar houd er rekening mee dat de dakopstand na isolatie nog minimaal 12cm is zodat het dak voldoende bestand is tegen een flinke regenbui.
 4. Om de isolatieplaten aan het dak te bevestigen, bestel je bevestigers voor een houten ondergrond of betonnen ondergrond.

Je kunt niet kiezen welke merk isolatieplaten je krijgt. Maar je kunt er van verzekerd zijn dat je kwaliteitsmateriaal krijgt wat geschikt is om te verwerken met EPDM. Wij leveren PIR isolatieplaten van het merk Kingspan, Unilin of Recticel.

 • Kingspan Unidek biedt duurzame isolatie oplossingen voor plat dak. Dit merk is toonaangevend fabrikant van milieuvriendelijke en duurzame isolatie-oplossingen op basis van 98% lucht.
 • De plat dak PIR isolatieplaten van Unilin zijn geschikt voor het thermisch isoleren van platte daken. De platen combineren een hoge drukvastigheid, vormstabiliteit en licht gewicht met een hoge isolatiewaarde.
 • Recticel staat voor betaalbare en duurzame isolatie.

4. Hemelwaterafvoer plat dak

Om de gevallen regen van het dak af te voeren is een gat in het dak aanwezig, de hemelwaterafvoer. Kies hier de variant die overeenkomt met de constructie van het dak. De afvoer wordt compleet geleverd met kit geschikt voor EPDM afwerking.

 1. Onderuitloop: recht door het dak naar beneden (50, 70, 80, 100, 120mm doorsnee)
 2. Schuine opstand: een uitloop door de dakrand naar buiten (60x80mm en 60x100mm),
 3. Haakse opstand: een uitloop door de dakrand naar buiten (60x80mm en 60x100mm)

5. Ontluchtingen EPDM plat dak

Loopt er ontluchting van uw huis naar buiten door het platte dak? Dan is het mogelijk om de afwerking hiervan mee te bestellen. Bestel in dit geval een universele rozet van EPDM (compleet geleverd met kit) om de ontluchting waterdicht af te werken.

Wil je de ontluchting of aansluiting op de airco-unit/zonneboiler vernieuwen of is deze nieuw aan te brengen? Dan kun je deze ook meebestellen, we hebben verschillende populaire modellen toegevoegd aan de configurator. Deze zijn geschikt om te gebruiken met de genoemde rozet.

6. Randafwerking

Bij het leggen van EPDM is het belangrijk om aandacht te besteden aan de randafwerking. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Dit gebeurd doorgaans met een daktrim. Een daktrim is enorm belangrijk wanneer je lang gebruik wilt maken van de dakbedekking. Het beschermd je EPDM dakbedekking tijdens verschillende weersomstandigheden. Naast een daktrim zijn er nog wat mogelijkheden. Hier onder hebben we ze opgesomd.

Voor het afwerken van de randen hebben we verschillende soorten daktrim en afdekkers waar je uit kunt kiezen. De daktrimmen leveren we inclusief alle schroefjes, koppelplaatjes en kit.

 1. Daktrim Roval of Daktrim Roval Kraal in verschillende hoogtes.
 2. Gelaste buitenhoeken of binnenhoeken, je krijgt de bijpassende maat bij de gekozen daktrim geleverd.
 3. Zinken afdekker in verschillende mm. 

Voor opgaande randen kun je verschillende manieren kiezen om deze waterdicht te maken.

 1. Knelstrip Roval aluminium. 
 2. Alphaflex loodvervanger. Het alternatief voor loodslabben, gemaakt van EPDM.

Heeft u een lichthellend dak wat je wil laten aansluiten op een goot? Bestel dan zinken druiplijsten. Voer zelf dan bij stap 8 extra Budgetseal MS kit in.

7. Lichtkoepel

Extra daglicht in de ruimte onder je plat dak? Bestel dan lichtkoepels mee bij als je EPDM online gaat kopen, wel zo makkelijk. Bij ons kun je een lichtkoepel in de gewenste maat bestellen. In onze dak op maat modules staan de populairste maten aangegeven. Je lichtkoepels bestellen doe je zo:

 1. Bestel prefab hoeken om je lichtkoepel af te werken. Uiteraard 4 per lichtkoepel.
 2. Kies de gewenste maat lichtkoepel en het aantal.
 3. Kies de bijpassende opstand voor je lichtkoepels. 

Staat jouw gewenste maat er niet bij, of wil je een langwerpige lichtstraat? Geen probleem! Neem contact met ons op en we voegen het toe aan jouw dak op maat. We kunnen alle maten lichtkoepels en Solartubes leveren.

8. Extra materiaal voor EPDM online kopen 

In de vorige stappen heb je alle basisbenodigdheden voor je platte dak kunnen aanvinken. Bij deze stap kun je extra opties toevoegen. Indien je in de eerdere stappen EPDM, Isolatiemateriaal, ballast of daktrim hebt besteld, wordt dit geleverd met het benodigde bevestigingsmateriaal. Dat hoef je dus bij deze stap dan niet te bestellen, tenzij nadrukkelijk aangegeven. 

Onze tips om je dak uit te breiden:

 • Bestel witte dakcoating. Hierdoor blijft je ruimte onder het dak koel in de zomer, en leveren je zonnepanelen meer op.
 • Bestel bladroosters om te zorgen dat jouw waterafvoer minder snel verstopt raakt.
 • Heb je een groot dak? Bestel dan een drukvat met bodemlijm zodat je gemakkelijk de lijm kunt aanbrengen. Bestel bij de volgende stap ook een spuit en slang. Genoeg voor zo'n 110m2.
 • Je vindt hier extra opties voor je waterafvoer. Zoals vergaarbakken en stadsuitlopen van zink en pvc.
 • Tegeldragers en draintegels t.b.v. afwatering bij een dak met ballast.
 • Schade aan je EPDM dak? Je vindt hier ook een complete reparatieset.

9. Gereedschap voor het aanbrengen van EPDM

Vergeet niet je gratis rollerbakje en lijmroller hier aan te vinken. Onze tip: bestel een extra bakje bij een verlijmd systeem, zodat je een apart bakje hebt voor je bodemlijm en je contactlijm.

Verder vind je nog meer specifiek gereedschap hier voor het verwerken van EPDM en handige meebestelproducten:

 • Breng je voor het eerst een EPDM dak aan? Bestel dan een voordelige Startersset gereedschap voor EPDM.
 • Snel verlijmen? Bestel een extra brede aandrukroller.
 • Heb je een drukvat met bodemlijm besteld? Vergeet bij deze stap niet de spuit en slang als je deze nog niet hebt.
 • Een trip naar de bouwmarkt besparen? Bestel gelijk een rolmaat, kitspuit andere handigheden mee.

10. EPDM dak online gekocht? Leggen maar!

Met het bovenstaande stappenplan kun je aan de slag met het invullen van onze dak op maat module om jouw EPDM dak online te kopen. Heb je vragen of twijfel je over bepaalde zaken? Onze ervaren dakdekkers staan klaar om jou te helpen zodat je succesvol jouw EPDM dak kan leggen. Is je pakket besteld? Dan kun je binnenkort aan de slag met jouw dak! Bij je pakket wordt een duidelijke handleiding geleverd. Wil je jezelf van tevoren inlezen? Bekijk dan onze video's!

witte dakcoating bestellen  welke hemelwaterafvoeren  welke hemelwaterafvoeren

 

 

Meer weten over onze producten & diensten?
 • Zelf te plaatsen zonder brander
 • Meest complete EPDM-pakket
 • Beste prijs voor A-kwaliteit
 • Enkel Europees EPDM
 • Volledig op maat samenstellen
 • Advies van dakdekkers
 
Edisonstraat 9
8861 NA Harlingen
Route (Googlemaps)
Tel : 06-51221962
Fax: 0517-452511
Mail: info@budgetdak.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: van 8-16 uur
(Of open op afspraak)