EPDM verlijmen of met ballast?
Ben jij je aan het oriënteren op EPDM als dakbedekking voor een plat dak? Dan heb je een aantal keuzes wat betreft de bevestiging. De 2 meestgebruikte opties voor Europees EPDM zijn: eenzijdig verlijmen en ballast. Is EPDM verlijmen of ballast gebruiken de beste optie? Dat hangt van een aantal factoren af, we helpen je met het maken van een keuze!
In het kort, de voordelen en nadelen van verlijmen en ballast met EPDM
Beide systemen voor EPDM, verlijmen en ballast, hebben hun voor- en nadelen. Welk voordeel of nadeel zwaarder weegt, hangt af van je persoonlijke situatie, daarom lichten we verderop in deze blog nog enkele situaties apart uit.
Ballast voordeel
- Isolerende werking: De stenen of tegels zorgen dat warmte in de zomer wordt tegengehouden. Hierdoor blijft de ruimte onder de ballast koel.
- Minder stormschade: grind en tegels zijn slecht te vatten door storm, en zijn ze toch verwaaid? Dan leg je het gewoon terug.
- Bescherming tegen UV en warmte. EPDM is van zichzelf 50 jaar bestand tegen UV straling, maar met het grind wordt dit nog wat verlengd.
Ballast nadeel
- Gewicht: kiezels zijn al snel 55kg per m2. Je dakconstructie moet hiertegen bestand zijn en daarom wordt ballast vooral op een betonnen constructie toegepast.
- Meer onderhoud: mos en onkruid zijn gek op kiezels, daarom moet je het eens in de zoveel tijd omscheppen en onkruid verwijderen. Dit moet ook voorzichtig gebeuren, met een schep kan je het EPDM beschadigen.
- Niet elk grind is geschikt als dakbedekking. Het moet groot genoeg zijn en afgerond in vorm zijn.
- Regenwater wordt vervuild: er blijft nou eenmaal viezigheid tussen het grind hangen, hierdoor wordt het regenwater vervuild is dit minder geschikt om te gebruiken voor waterrecuperatie (opgevangen water gebruiken voor WC, wasmachine, etc.)
Verlijmen voordeel
- Lichtgewicht: een eenvoudige houten dakcontructie kan vaak geen ballast dragen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een overkapping of schuur, dan is verlijmen je enige optie.
- Onderhoud is simpel: 2x per jaar even schoonvegen indien nodig
Verlijmen nadeel
- Verlijmen moet goed gebeuren, anders laat het los na verloop van tijd
- De lijmlaag kan week worden als er langdurig vocht bij komt, bv door schade. Lekkages moeten dus vlot hersteld worden.
Hoe zit het met een groen dak?
Een groendak/sedumdak is geen ballast. Je moet namelijk uitgaan van het gewicht in droge toestand. Vaak blijft dit onder de 50m2 die voor ballast gerekend moet worden. Helemaal als er met sedumcassettes wordt gewerkt.
Een groendak kent wel veel andere voordelen: het blijft koeler, laat water langzamer door naar een afvoersysteem (riool), wat in stedelijke gebieden heel goed kan zijn bij extreme buien waarbij systemen steeds sneller overbelast raken.
Wil je graag een sedumdak? Dan adviseren wij daarom een gelijmd EPDM systeem als ondergrond.
Wat is beter voor zonnepanelen, airco- en/of warmtepompunit?
Dit maakt niet uit, de systemen worden vaak zelf ook van ballast voorzien en/of vastgenageld. Het maakt daarvoor niet uit of er al ballast aanwezig is. Het is wel belangrijk, dat het EPDM van een beschermlaag voorzien wordt als er iets op geplaatst/gemonteerd wordt. Een goede installateur zal hier rekening mee houden en dit netjes afwerken.
Conclusie: EPDM verlijmen of ballast?
Kortom: EPDM verlijmen is in alle situaties geschikt. Als je geen bijzondere doeleinden nastreeft met je dak, of twijfelt, dan is dit een goede keuze. Ballast kent dan weer bepaalde voordelen, die ook een paar extra eisen en verantwoordelijkheden met zich mee brengen.
Heb je na het lezen van dit artikel nog geen keuze kunnen maken? Neem dan contact op met onze dakdekkers voor persoonlijk advies! Dan kunnen zij je helpen om de knoop door te hakken.
Heb je een keuze kunnen maken? Ga dan snel naar onze configurator om jouw Budgetdak op maat samen te stellen!