Wat is het verschil tussen warm dak en koud dakisolatie?

Warm dakconstructie en koud dakisolatie: er bestaan twee manieren om een dak te isoleren. Wat is het verschil tussen deze soorten en wat zijn de voordelen en nadelen? Dat leggen we je uit aan de hand van onderstaande voorbeelden. Lees snel verder.

Wat is warm dakisolatie?

Wanneer een dak vanaf de buitenkant geïsoleerd wordt spreken we van warm dakisolatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van warm dakisolatie?

Het dak isoleren waarbij je het dakbeschot aan de warme zijde houdt is de enige correcte oplossing, zeker met EPDM. EPDM is namelijk dampdichter dan veel andere bedekkingen. Het nadeel bij het isoleren van bovenaf is dat bestaande randen niet hoog genoeg zijn of men geen hoge dakranden wil maken.

Welke isolatie heb ik nodig? 

Heb je voldoende dakrandhoogte om te isoleren? Dan zouden pir/pur platen een goede optie zijn. Qua dakisolatie heet PIR een relatief hoge waarde, je kunt dus met weinig isolatiedikte een vrij hoge waarde halen. Daarnaast is Qua verlijming een PIR isolatie een van de weinige mogelijkheden bij gebruik van EPDM, een EPDM kun je namelijk niet verlijmen op veel andere isolatiematerialen.

Wat is koud dakisolatie?

Als de isolatie aan de binnenzijde van een dak geplaatst wordt spreken we van een koud-dakisolatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van koud dakisolatie?

Een dak aan de binnenkant isoleren komt ook zelden gunstig uit een berekening. Dit komt, omdat in dat geval de isolatie aan de warme zijde van het dakbeschot zit en je dan een hoog risico (bijna garantie) op inwendige condensatie hebt. Let wel, er is eigenlijk geen RC waarde berekening die zo’n berekening gunstig houdt, het is gewoon bouwtechnisch niet haalbaar. Het is een snelle en relatief goedkope manier om het dak te isoleren, maar daarin schuilt ook het gevaar. Het mogelijke gevolg kan zijn: te veel vocht in de houtconstructie, wat houtrot op kan leveren. Vocht in een dakconstructie (wat er niet meer uit kan) kan een dakconstructie structureel beschadigen. Voorkom dit ten alle tijden! Daarom raden we zeker deze isolatie af.