Hemelwaterafvoer maken bij EPDM

Een dak maken? Dan moet je denken aan hemelwaterafvoer. Zonder goede waterafvoer krijg je overlast en lekkages. Bij een plat dak met EPDM, kun je de hemelwaterafvoer gemakkelijk netjes afwerken met prefab elementen.

hemelwaterafvoer EPDM

Hemelwaterafvoer bij een licht hellend dak

Heeft jouw EPDM dak een lichte helling? Dan gebeurt hemelwaterafvoer via een dakgoot. Het water loopt naar 1 kant van het dak, valt in de dakgoot en loopt dan aan het einde van de goot, via een regenpijp naar het riool, of misschien wel een waterton.

De kant van het schuine dak waar het water af loopt, wordt afgewerkt met een druiplijst. Zo kan het water niet onder het EPDM komen en blijft je dak tot wel 50 jaar goed.

Afschot bij plat dak

Een degelijk aangelegd plat dak, is niet perfect waterpas. Je wilt dat het dak iets helt, zodat al het water dat er op valt, naar één punt wegloopt. Je wilt dat dit afschot minimaal 1% is. Over een lengte van 1 meter, wordt het dak daarmee 1cm lager. Dit mag in de lengte of de breedte van het dak zijn, zolang het water maar naar één kant weg loopt. Het afschot kan met de balkenconstructie worden gemaakt, of met speciale schuine isolatieplaten met afschot.

Als stelregel mag er na een regenbui op ca. 5% van het platte dak, water blijven staan van maximaal 5mm diep. Is dat bij jou niet het geval? Dan kan dat duiden op verzakking, of onvoldoende afschot. Meer weten over water dat blijft staan op je platte dak? Lees dan deze blog.

 

Hemelwater afvoer bij een plat dak

Bij een plat dak vind je meestal in één van de hoeken van het dak de hemelwaterafvoer.

In het geval van een afdak, kan dit een onderuitloop. Hierbij zit er een rond gat in het dak, waardoor het water recht naar beneden verdwijnt. Om deze onderuitloop makkelijk te bevestigen, kun je bij EPDM dakbedekking, een onderuitloop met een EPDM rozet gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en zeer eenvoudig te bevestigen met kit.

Bij garages en andere dichte constructies, zit de hemelwaterafvoer aan de zijkant, in de vorm van een doorvoer door de dakopstand. Ook hiervoor kun je verschillende maten prefab hemelwaterafvoer met EPDM krijgen die zeer eenvoudig te bevestigen zijn. Dit kan een haakse doorvoer zijn, of een schuine doorvoer. Om de doorvoer aan te sluiten op een regenpijp, is een verloopstuk nodig, of een vergaarbak.

Er zijn trouwens meer prefab elementen te krijgen! Zoals EPDM hoeken. En een EPDM rozet om ontluchtingen en doorvoeren makkelijk waterdicht te maken.

Hoe plan je de hemelwaterafvoer?

De keuze voor de doorsnede van de hemelwaterafvoer wordt bepaald door het dakoppervlak. Zijn er naastgelegen daken die op dezelfde afvoer zijn aangesloten? Tel dat oppervlak dan op bij je eigen dak. Houd ook rekening met je dakafschot. Loopt dit naar 2 hoeken? Dan heb je ook twee afvoeren nodig. In het onderstaand overzicht geven wij een indicatie welke hemelwaterafvoeren geschikt zijn in combinatie met het aantal m2 dakoppervlak. Houd er rekening mee dat iedere situatie anders is en dat het onderstaande schema niet in alle gevallen leidend is. Kom je er niet uit? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor advies.
 

Hemelwaterafvoer

Dakoppervlak

Schuine opstand 60x80 met kit

tot 25m2

Haakse opstand 60x80 met kit

tot 25m2

Schuine opstand 60x100 met kit

tot 32,5m2, alleen indien afvoer-buisdiameter 100mm betreft

Haakse opstand 60x100 met kit

tot 32,5m2, alleen indien afvoer-buisdiameter 100mm betreft

Onderuitloop 50mm met kit

luifeltjes of erkertjes van enkele m2’s

Onderuitloop 70(65mm) met kit

tot 20m2

Onderuitloop 80(75mm) met kit

tot 25m2

Onderuitloop 100(90mm) met kit

tot 32,5m2

Onderuitloop 120(110mm) met kit

tot 40m2

Vragen over de EPDM dak of hemelwaterafvoer?

Vraag het onze dakdekkers! Zij kunnen alle vragen over de constructie van je dak beantwoorden en zorgen dat jouw EPDM dak en hemelwaterafvoer project een succes worden.

Bestel gelijk jouw complete EPDM dak op maat pakket, of losse hemelwaterafvoer.