Water op plat dak

Blijft er water op je plat dak liggen? Dat kan voor problemen zorgen. Schoon water op een EPDM dak is meestal geen probleem. Het wordt echter een ander verhaal als er over de gehele oppervlakte van het dak een laag water blijft staan van +/- 2 centimeter of als er een grote plas stilstaand water op het dak blijft staan en het water niet weg kan komen.

Water op plat dak

 

Oorzaken van water op plat dak

Een oorzaak van water op je plat dak kan de onderstaande oorzaken hebben.

  • Achterstallig onderhoud. Denk aan een verstopte afvoer. Voorkom dit door je afvoer geregeld schoon te maken. Een dak heeft twee keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig.
  • Het kan ook zijn dat je dak is verzakt. Dan blijft er water liggen in het verzakte gedeelte. Deze verzakking is vaak veroorzaakt door te veel gewicht op het dak, bijvoorbeeld door sneeuw of ijs, een machine (zoals een airconditioningsunit), gereedschap of een ladder. Houd hier rekening mee.
  • Een verstopte standleiding kan ook de oorzaak zijn. Een standleiding is een regenpijp naar beneden.
  • Ook kan de straatkolk zijn volgelopen. Een straatkolk is een rooster in het wegdek of het trottoir om het water af te voeren.
  • Tot slot moet er voldoende afschot in het dakvlak aanwezig zijn in de richting van de hemelwaterafvoeren. Om op die manier plasvorming te voorkomen. Hemelwaterafvoeren kun je bij ons bestellen. Hier onder vertellen we er meer over.

Hemelwaterafvoeren voorkomen water op plat dak

Om schade aan het dak te voorkomen is het verstandig om het water goed af te voeren door hemelwaterafvoeren te plaatsen. Je kunt hemelwaterafvoeren eenvoudig en snel via onze webshop bestellen. Zijn de hemelwaterafvoeren juist geplaatst, maar blijft er nog steeds water op het dak staan? Controleer of de afvoeren niet worden belemmerd door mos, bladeren of takjes. 

De gevolgen van water op plat dak

Het water op plat dak blijft op één plek en kan niet wegstromen

Dan kan er schade aan de dakconstructie ontstaan doordat deze plek naar verloop van tijd de dakconstructie kan verzwakken. Bij een fikse regenbui bestaat de kans dat het dak juist op deze plek kan inzakken en dat is natuurlijk iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen!

Je beschikt over een dak van meer dan 24 vierkante meter en er blijft een laag water van 2 centimeter op staan

De kans is groot dat dit waterbad een hoop beesten aantrekt en dat er op den duur planten in gaan groeien. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat dit voor rommel en overlast kan zorgen. Nadeel is ook dat er bij vorst scheuren kunnen ontstaan bij de dakrand.

Heb je hulp nodig bij jouw situatie?

Is een van de bovenstaande situaties herkenbaar voor jou? Bespreek de situatie dan met één van onze experts. Naast dat wij de kennis hebben over de oplossing kunnen we je wellicht ook helpen met het nodige materiaal en zelfs het toepassen van dit materiaal.  

App ons een foto van jouw dak via WhatsApp of mail de foto naar info@budgetdak.nl. Tijdens werkdagen krijg je binnen 2 uur een reactie terug!