Water op plat dak

Blijft er water op je plat dak liggen? Dat kan voor problemen zorgen. Als er direct na een bui een beetje water op je dak staat, is dit meestal geen probleem. Het wordt echter een ander verhaal als er over de gehele oppervlakte van het dak een laag water blijft staan van +/- 2 centimeter of als er een grote plas water op het dak blijft staan en het water niet weg kan komen.

Water op plat dak

Oorzaken van water op plat dak

Heb jij last van een dak waar water op blijft staan, of waar plassen water op vormen? Dan kan dat de volgende oorzaken hebben:

  • Achterstallig onderhoud, zoals een verstopte uitloop. Voorkom dit door je afvoer geregeld schoon te maken. Een dak heeft twee keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig. In het voorjaar na de laatste vorst en in het najaar als de bomen kaal zijn.
  • Een verstopte standleiding (verticale regenpijp) kan ook de oorzaak zijn. Je kunt de verstopping proberen op te lossen door de verstopping door te prikken met een lange stok, of los te werken met een hogedrukreiniger. Verstopping kun je voorkomen door een bladrooster toe te voegen aan je afvoer. 
  • Ook kan de straatkolk volgelopen zijn. Een straatkolk is een rooster in het wegdek of het trottoir om het water af te voeren. Wanneer hier langer dan een paar uur een plas water blijft staan, is deze mogelijk verstopt. Dit kun je bij je gemeente melden.
  • Het kan ook zijn dat je dakconstructie is verzakt, dan blijft er water in een plas liggen in het verzakte gedeelte. Deze verzakking is vaak veroorzaakt door te veel gewicht op het dak, bijvoorbeeld door water, sneeuw of ijs, een machine (zoals een airconditioningsunit), gereedschap of een ladder. 
  • Tot slot moet er voldoende afschot in het dakvlak aanwezig zijn in de richting van de hemelwaterafvoeren zodat regenwater weg kan lopen. Is het dak perfect namelijk horizontaal, dan kan het water niet wegstromen.

De gevolgen van water op plat dak

Water dat op het dak blijft staan kan grote gevolgen hebben. Water is zwaarder dan je denkt, daardoor kan op deze plek naar verloop van tijd de dakconstructie verzakken. Wanneer dit niet aangepakt wordt kan dit op den duur grote gevolgen hebben, soms tot instorten aan toe. 

In de winter kan een plas water op een bitumendak ook zorgen voor schade. Het water blijft liggen in beginnende barstjes, die groter worden wanneer het water bevriest. Vervolgens kan dit voor lekkage zorgen, met schimmel etc. tot gevolg. 

Een ondiepe blijvende plas kan ook vervelende gevolgen hebben wanneer dit niet voor verzakking of vorstschade zorgt. Stilstaand water trekt namelijk vogels en ongedierte aan en zorgt er voor dat mossen en algen op je dak groeien. Dit heeft meerdere nare gevolgen zoals stank en schade aan je dakbedekking.

Water op plat dak herstellen

Goed, dat waterplassen schade kunnen veroorzaken is duidelijk, maar wat doe je er aan? Als je leidingen en hemelwaterafvoer niet verstopt zijn en er nog steeds water op het dak blijft staan, ligt het probleem aan de hemelwaterafvoer, de dakconstructie en/of het afschot. 

Per 25m2 dak heb je ongeveer 1 afvoerpunt nodig. Heeft jouw dak te weinig afvoerpunten? Dan kun je die toevoegen. Alle veelvoorkomende hemelwaterafvoeren kun je in onze webshop bestellen. In deze blog kun je meer lezen over welke hemelwaterafvoer je nodig hebt. 

Is je dak perfect horizontaal en blijft er daarom een laag water op liggen? Dan hebben we slecht nieuws, je dak heeft dan onvoldoende afschot en is niet goed aangelegd. Een plat dak hoort namelijk per strekkende meter, minimaal 1cm lager/hoger te worden, met de hemelwaterafvoer(en) op het laagste punt. De makkelijkste manier om dit op te lossen is met afschot-isolatieplaten, deze zijn niet perfect vlak. Is dit niet mogelijk of wil je dit niet? Dan moet de dakconstructie aangepakt worden.

Een grote plas water op je dak, duidt op een verzakking. Deze zal opgelost moeten worden door een dakdekker of ervaren klusjesman, omdat niet alleen de dakbedekking, maar ook de constructie hersteld moet worden.

Heb je hulp nodig bij jouw situatie?

Is een van de bovenstaande situaties herkenbaar voor jou? Bespreek de situatie dan met één van onze experts. Naast dat wij de kennis hebben over de oplossing kunnen we je wellicht ook helpen met het nodige materiaal en zelfs het toepassen van dit materiaal.  

App ons een foto van jouw dak via WhatsApp of mail de foto naar info@budgetdak.nl. Tijdens werkdagen krijg je binnen 2 uur een reactie terug!