Zelf je plat dak onderhouden

Heb je een plat dak? Dan is het belangrijk om het zo nu en dan te controleren op gebreken. Voordat je besluit het plat dak te controleren moet je allereerst denken aan je eigen veiligheid. Vraag jezelf af: kan ik veilig over het dak lopen? Een plat dak is namelijk vaak veel kwetsbaarder dan een pannendak. Ben je niet helemaal zeker of je veilig het dak kunt betreden? Neem dan contact met ons op! 

 

Schuurtjes, garages en sommige huizen hebben vaak deels een plat dak. Platte daken hebben meer onderhoud nodig dan schuine daken, omdat er makkelijker rommel zoals bladeren op blijft liggen en water op blijft staan. Dit kan er op termijn voor zorgen dat je dak verzakt, of je dakbedekking beschadigt en daarmee lekkage veroorzaakt. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Zelf je plat dak onderhouden

Wat voor materiaal is jouw platte dak?

Platte daken zijn meestal bedekt met bitumen (ook wel dakleer), te herkennen aan het korrelige uiterlijk. Ook zijn er verschillende soorten kunststof mogelijk, zoals PVC, ECB en meer. En natuurlijk EPDM. Het soort materiaal, kwaliteit van het materiaal en bevestiging bepalen hoe lang het dak meegaat, maar regelmatig onderhoud verlengt in alle gevallen de levensduur! Het is dus belangrijk dat je dit niet overslaat. Lees hier meer over de levensduur van verschillende soorten dakbedekking,

Wanneer moet je een plat dak onderhouden?

Je moet een plat dak 2 keer per jaar controleren: in het voorjaar en in het najaar. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden. In de winter kunnen beschadigingen zijn ontstaan als gevolg van vorst, dus is het zaak om in het voorjaar te controleren of je dak nog in goede staat is. In het najaar bereid je het dak voor op de winter door te zorgen dat het schoon en droog is, zo voorkom je schade in de winter.

Je plat dak inspecteren

Als je dan in het voor- of najaar op het dak staat, ga je de volgende stappen bij langs:

1. Is je dak droog?

Staat er veel water op je dak? Dan moet je dit eerst oplossen. In bijna alle gevallen komt dit doordat er vuil in de hemelwaterafvoer zit, of ervoor ligt. Controleer dit en haal bladeren en takken weg. Water op je dak kan verschillende problemen veroorzaken: een diepe laag kan op termijn zelfs verzakking veroorzaken, waarna restauratie nodig is. Kleine plassen die in de winter bevriezen, kunnen je dak bevriezen en scheuren veroorzaken, waarna lekkage ontstaat. Met name bitumen is hier gevoelig voor. Ook oude kunststof dakbedekking die broos is geworden, is vatbaar voor scheuren door ijsvorming.

2. Maak je dak schoon

Als je dak droog is kun je deze schoonmaken. Met een harde bezem kun je bladeren, takken, mos en ander vuil weghalen. Als er in grote mate algen of groene aanslag aanwezig zijn, kun je die verwijderen door een mild bestrijdingsmiddel te gebruiken. Pak geen chemisch middel, dit kan je dakbedekking aantasten. Ligt er grind op je dak? Dan kun je dit voorzichtig omscheppen.

3. Controleer het oppervlak op scheurtjes

Een klein punt van lekkage kan lastig te vinden zijn, maar het is wel belangrijk om oneffenheden op te sporen en zo mogelijk te repareren. Voorbeelden kunnen zijn: losgelaten naden, kleine gaatjes, plooien of bobbels, dun of verweerd uitziende plekken. Er zijn reparatiekits voor kleine schades aan bitumen verkrijgbaar. Heb je veel schade of twijfel je of en hoe je schade moet oplossen? Neem dan contact met ons op.  

4. Controleer de afwerking van je plat dak

De meeste stormschade, wordt veroorzaakt door dakranden die los zitten waar de wind onder kan komen. Controleer daarom de afwerking van je dak goed, mogelijk zitten hier scheurtjes of andere beschadigingen in en moet je een stuk daktrim vervangen. Controleer bij lood of het overal goed aansluit en er geen vuil onder zit, anders kan er water in lopen. Vergeet ook de afwatering niet! Is deze niet verstopt? Is je dakgoot overal nog heel en goed bevestigd? Zitten er geen mos of bladeren in opgehoopt?

Problemen oplossen

Als je dak schoon is en je eventuele schade hebt opgespoord, is het zaak deze te repareren. De afwerking kun je vaak eenvoudig repareren omdat deze uit losse delen bestaan die je kunt vervangen. Als je een EPDM dak hebt, kun je opgelopen schade eenvoudig repareren met een reparatieset. Heb je schade aan een bitumen dak? Neem dan contact op met een dakdekker om te overleggen of dit te repareren is, soms komen ze gratis langs voor een professionele inspectie.

Is je dak erg verouderd maar is er nog geen ernstige schade? Dan kun je overwegen om de dakdekking te vervangen. EPDM kun je bijvoorbeeld gewoon over een oude bitumen dakbedekking neerleggen. Bestel bij Budgetdak een compleet EPDM dak op maat zodat je zelf aan de slag kunt.