Stormgevoelige daken - Is mijn dak bestand tegen een flinke storm?

Stormgevoelige daken - Is mijn dak bestand tegen een flinke storm?

Stormgevoelige daken zijn daken die  niet bestand zijn tegen een flinke storm. De kracht van wind is soms spectaculair te noemen, zeker in het late najaar of vroege voorjaar. Als de bedekking niet goed vast zit, kan de schade flink oplopen. Denk aan wegwaaiende dakpannen of dakbedekking van een schuur of overkapping dat eraf waait. Levensgevaarlijk natuurlijk . Wat maakt een dak nu stormgevoelig? En nog belangrijker; Hoe maak je jouw dak stormbestendig?

Stormgevoelige daken

Onze dakexperts zijn al op vele daken geweest, waaronder daken waar sprake is van stormschade. Wat ons opvalt is dat een dak gevoeliger is voor storm wanneer:

  • Er gebruik gemaakt wordt van te weinig of verkeerde bevestigingsmiddelen. Wanneer je een dak via Budgetdak.nl EPDM bestelt, worden de juiste bevestigingsmiddelen (en hoeveelheid) toegevoegd aan jouw bestelling. Niet zeker over de bevestigingsmiddelen die jezelf hebt aangeschaft? Neem gerust contact met ons op.
  • Er gebruik gemaakt wordt van te weinig ballast (tegels of grind) bij losliggende dakbedekking. Ook in dit proces helpen onze dakexperts jou graag. Dankzij jarenlange ervaring weten wij precies hoeveel grind of daktegels je nodig hebt.
  • Wanneer er sprake is van een bitumineuze dakbedekking met een geperforeerde laag.
  • Bij daken waar een gebrek is aan winddichte dakranddetaillering: hierbij komt de wind de dakbedekking.

Stormgevoelig dak door gebrek aan onderhoud

Stormgevoelige daken zijn vaak een gevolg van gebrek aan onderhoud. Het spreekt voor zich dat de kans op stormschade groter is bij daken waar weinig tot geen onderhoud is gepleegd. Door geen of slecht onderhoud worden signalen over de afnemende stormvastheid gemist. Laat je dak dus regelmatig checken! (of doe het zelf) Een belangrijk moment om het dak te controleren is na een storm. Ook al heeft het dak de storm overleefd, een nieuwe storm kan net dat laatste zetje geven. Extra belangrijk om op te letten bij storm: verschoven dakpannen, losse randen bij bitumen of EPDM, verplaatste of verdwenen ballast of dakafwerking. Als je toch bezig bent: kijk ook even of eventuele zonnepanelen en andere bevestigde apparaten nog goed vast zitten, er geen scheuren in metselwerk zijn ontstaan, en of er bomen zijn waarvan grote takken zijn geknakt die een risico kunnen worden.

Het “stormproof” maken van jouw dak

Dakranden

Vrijwel alle stormschades aan platte daken beginnen bij de dakranden. De wind komt onder de dakbedekking, "pelt" het dak los, en bij de volgende windvlaag wordt het hele dak er af getrokken! Dit kan bij dakplaten, bitumen of dakfolies. Belangrijk is om een daktrim of een zinken afdekker (op de juiste manier) te plaatsen. Deze producten bestel je eenvoudig via onze webshop. Voor advies over een winddichte afwerking van het dakrandprofiel kun je gerust contact met ons opnemen.

Ballast

Een gelijkmatige verspreiding van ballast is ook een belangrijk controlepunt. Verwaaid dakgrind uit met name de dakhoeken duidt op eerdere zware windbelastingen. Het voorkomen dat het grind verwaaid is niet echt mogelijk. Wat wél kan, is de impact hiervan verminderen. Nu je weet waar de wind het meeste impact heeft, kun je zorgen dat de randafwerking en detaillering op deze punten in goede staat blijft. 

Wat als ik toch stormschade heb?

Helaas is niet alle schade te voorkomen. Misschien valt een boom van de gemeente of buren op je dak, of zijn er tóch veel pannen afgewaaid ondanks dat ze er netjes op lagen. Gelukkig is stormschade gedekt door de verzekering, als er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Als de storm is gaan liggen en je schade ontdekt, meld dan de schade bij je verzekeraar. En neem contact op met een dakdekker voor reparatie. In Noord-Nederland helpt ons moederbedrijf Gramsbergen Dakbedekkingen je graag.

stormgevoelig dak