Onderhoud aan je woning en alles wat daar bij hoort is belangrijk. Ook je daken kunnen op een dag aan vervanging zijn, maar hoe weet je wanneer dit is? Bovendien is een plat dak kwetsbaarder dan een schuin dak omdat het meer blootgesteld wordt aan water, zon en andere invloeden. Wij vertellen je hoe jij je dak kunt checken zodat jij weet wanneer je jouw plat dak vervangen moet.

Ken je plat dak en weet wanneer je deze moet vervangen

Elk dakbedekkingsmateriaal heeft een verwachte levensduur. Als je weet van welk materiaal je dak is en je weet wanneer het gelegd is, kun je narigheid voorkomen en weten wanneer jouw plat dak vervangen moet worden. Hierbij gaan we er wel vanuit dat het dak met regelmaat is onderhouden om deze levensduur te garanderen.

Bitumen is het meest gebruikte dakbedekkingsmateriaal, dit is een soort asfalt met teer en wordt met een brander aan elkaar geplakt. Het materiaal zelf is erg betaalbaar, en gaat bij normale omstandigheden 20-25 jaar mee.

Mastiek is een mengsel van pek met een vulmiddel (vaak zand) en voorzien van een deklaag met bijvoorbeeld grind. Het kan niet tegen UV, is in de zomer bijna vloeibaar en ’s winters broos. Heeft uw dak nog mastiek? Dan is deze absoluut aan vervanging toe.

PVC is een plastic, wat verkrijgbaar is in platen of in flexibele rollen. Het is lichtgewicht, goedkoop, ecologisch verantwoord en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het wordt echter hard en broos als het ouder wordt, en gaat om die reden zo’n 20 tot 25 jaar mee.

TPO is kunststof wat lijkt op PVC folie, maar wordt niet broos. Het is UV bestendig en duurzaam, maar wel wat kostbaarder. TPO gaat redelijk lang mee, zo’n 30 tot 40 jaar.

ECB is een combinatie van rubber en bitumen. ECB gelegd na 1990 is vergelijkbaar met EPDM, alleen iets stugger en moet in banen gelast worden. Het gaat zo’n 50 jaar mee.

EPDM is een rubber wat in een membraam gelegd wordt. Het is duurzaam, sterk, UV bestendig en laat zich erg makkelijk verwerken. EPDM gaat lang mee, zo’n 50 jaar.

Een groendak met vetplantjes (sedumdak) heeft zelfs een positieve bijdrage aan het milieu. Het is kostbaarder in aanschaf en vraagt af en toe om bemesting, bewatering of onkruidverwijdering. Wel gaat het erg lang mee als het professioneel geplaatst is, wel tot 100 jaar!

Wat zijn tekenen dat mijn plat dak vervangen moet worden?

Mocht je niet weten hoe oud de dakbedekking van je plat dak is, of er is geen regelmatig onderhoud gepleegd, dan kan de levensduur korter zijn dan we hierboven geschetst hebben. Ook kan je pech hebben en kan het dak door andere omstandigheden beschadigd raken. Verschillende materialen hebben verschillende gebreken, maar als je bij het inspecteren van je dak één de volgende zaken constateert, kan dat een teken zijn dat je je plat dat moet worden vervangen.

  • Je dakbedekking vertoont barsten
  • Er zijn kleine scheurtjes/craquelé zichtbaar
  • Je dakbedekking bevat luchtbellen of blaasjes
  • Hout rondom je dak bladdert af
  • Lood op je dak is uitgedroogd en gescheurd
  • Je ziet binnenshuis vochtschade

Moet ik mijn plat dak vervangen of is deze te repareren?

Als je schade hebt geconstateerd of er een andere reden is om je plat dak te vervangen, vraag je je misschien af of je het dak ook kan repareren.

Als er nog geen gevolgen zijn, zoals verzakking of schimmelvorming, kan dakbedekking gerepareerd worden. Zo kun je voor EPDM een reparatieset bestellen om deze te herstellen, ook voor kleine scheurtjes in bitumen zijn reparatieproducten verkrijgbaar.

Mocht er op meerdere plekken schade zichtbaar zijn, of je dak is al eens eerder gerepareerd, dan is het aan te bevelen om het hele dak te renoveren. Want het is dan wachten tot er nogmaals een reparatie moet plaatsvinden en dat is zonde van de moeite en uiteindelijk misschien duurder.

Vervangen met EPDM

Als je je dak door een professional laat vervangen, zijn er meerdere opties om uit te kiezen. Als je je dak zelf wil vervangen, is EPDM de makkelijkste oplossing. Je hebt geen speciale apparatuur nodig zoals een brander of föhn en het kan over de meeste bestaande dakbedekkingen heen worden gelegd. Bovendien wordt het op maat geleverd en is de klus in 1 dag klaar.

EPDM kan gelegd worden over:

  • Bitumen
  • Hout
  • Beton
  • PIR isolatieplaten
  • Zink en aluminium (bv. dakgoten)
  • EPDM

Let op, EPDM kan NIET over mastiek, pvc of andere isolatie dan PIR worden gelegd. Lees hier uitgebreidere informatie over ondergronden voor EPDM.

Ga je toch je dak vervangen, dan is dat het uitgelezen moment om je dak te isoleren als dat niet zo is. Ook wil je misschien een lichtkoepel toevoegen, dat is allemaal goed mogelijk én zelf uit te voeren wanneer je met EPDM gaat werken.

Wat kost een plat dak vervangen?

Een plat dak dat vervangen moet worden, kan in veel gevallen worden voorzien van EPDM, omdat dit lang meegaat en zelf te leggen is, is dit vaak een duurzame en betaalbare optie. Bij Budgetdak wordt jouw EPDM dak op maat geleverd en ben je er van verzekerd dat je kwalitatieve benodigdheden krijgt in afgemeten hoeveelheden. Zo heb je geen afval én betaal je niet voor materiaal wat je niet gaat gebruiken, ook gereedschap zoals rollers kunnen voor een scherpe prijs meebesteld worden.

Bereken precies wat jouw dak gaat kosten met onze dak-op-maat module. Heb je vragen over wat je nodig hebt of heb je een afwijkend formaat dak? Neem dan contact op en we helpen je graag! Als ervaren dakdekkers kunnen we jou precies vertellen wat voor jouw situatie de beste keus is. Ook als je je dak niet zelf wilt of kunt vervangen, willen we je vanuit ons dakdekkersbedrijf graag helpen.