Ga jij de handen uit de mouwen steken en zelf je aanbouw, garage, tuinhuis, overkapping, stacaravan, vrachtwagen of kippenhok bedekken of de bestaande dakbedekking vernieuwen? Goed bezig! Met EPDM rubberfolie kan jij zelf je platte dak vakkundig bedekken en voor 50 jaar weersbestendig maken. Maar welke ondergrond is geschikt voor EPDM? Budgetdak vertelt je welke ondergronden geschikt zijn en ook waarom.

Direct naar:

Goed inlezen bespaart je veel ellende

Hieronder sommen we alle veelgebruikte dakbedekkingen op. Er zijn dakbedekkingen die sowieso wel geschikt zijn, en enkele die sowieso niet geschikt zijn. In alle gevallen geldt dat het dakvlak in goede staat moet zijn voordat je het met EPDM kunt bedekken. Scheurtjes in de dakbedekking zijn niet erg, maar een verzakt, verrot of gescheurd dak moet eerst hersteld worden.

Ook vragen we je bijzondere aandacht als er isolatie in het spel is. Dan is het namelijk heel erg belangrijk dat de juiste dakopbouw gebruikt wordt. Anders kan het zijn dat je EPDM dak met 3 jaar aan vervanging toe is omdat er vocht op de verkeerde plekken achterblijft. En dat is natuurlijk doodzonde.

welke ondergrond is geschikt voor EPDM

Deze ondergronden zijn geschikt voor EPDM

Over het algemeen geldt dat EPDM op de meestgebruikte dakoppervlakken zonder probleem te gebruiken is.

On-geïsoleerd hout is geschikt als ondergrond voor EPDM

Een eenvoudig houten dak, zoals bijvoorbeeld van een tuinhuisje, is geschikt voor EPDM. EPDM kan zonder problemen verlijmd worden op hout. Zolang je je houdt aan de verwerkingsvoorschriften van EPDM lijm, zal je een dak krijgen dan 50 jaar lang, minimaal onderhoud vereist.

Let op dat het hout helemaal droog is voordat je het EPDM aanbrengt. Anders verzeept de lijm, pakt het niet en krijg je luchtbellen.

Wil je isoleren? Zorg dan voor de volgende opbouw: hout – dampremmend folie – PIR isolatie - EPDM

Beton is geschikt als ondergrond voor EPDM

Veel prefab woningen en projectbouwwoningen (jaren 70 en later) zijn gemaakt met betonnen vloeren en plafonds. Zodoende zijn veel aangebouwde garages en andere platte daken gemaakt met een betonnen dak. Kaal beton is geschikt als ondergrond voor EPDM.

Let er net zoals bij hout op dat de weersomstandigheden goed zijn en je de voorschriften volgt. Dan kun jij zonder problemen je betonnen dak bedekken met EPDM.

Aluminium en zink zijn geschikt als ondergrond voor EPDM

Metaal, zoals aluminium en zink, is geschikt als ondergrond voor EPDM. Het is wel belangrijk dat er geen roest/oxidatie aanwezig is.

EPDM op zink of aluminium zien we vooral veel bij dakgoten. Hele daken van aluminium of zink, zijn vaak voorzien van sierlijke ribbels, richels en randen en is dus een zeer precies klusjes om dit goed te verlijmen.

EPDM als ondergrond voor EPDM

EPDM op EPDM lijmen, komt vaak voor met reparaties. EPDM kan met de juiste lijm ook op EPDM verlijmd worden. Hierbij is het wel belangrijk, dat Amerikaans EPDM alleen op Amerikaans EPDM gelijmd kan worden, en Europees op Europees. Dat komt omdat beide soorten op verschillende manieren en met andere lijm verlijmd worden. Amerikaans EPDM is helemaal glad, waar Europees EPDM een fijn ruittextuurtje heeft.

Deze ondergronden zijn geschikt voor EPDM onder bepaalde omstandigheden

In veel gevallen is het mogelijk om EPDM over een bestaande dakbedekking heen te leggen.

Isolatieplaten als ondergrond voor EPDM

Wil je de EPDM direct op de isolatieplaten aanbrengen? Dan is dat in het geval van PIR isolatie op een houten of betonnen ondergrond goed mogelijk. Je kunt het folie er op verlijmen, of ballast gebruiken.

Andere soorten isolatieplaten, zoals EPS en XPS, zijn niet geschikt om te verlijmen met EPDM. Een systeem met ballast kan wel, maar daar moet de ondergrond sterk genoeg voor zijn (meestal beton).

Geïsoleerd hout als ondergrond voor EPDM

Is je houten dak van binnenaf geïsoleerd? (Vaak met steen- of glaswol). Dan kan EPDM alleen geplaatst worden als er dampremmend folie onder de isolatie is aangebracht. Isolatie is namelijk niet dampdicht, maar EPDM wel. Als gevolg hiervan, ontsnapt er vocht door de wol, door het hout en komt vast te zitten onder het EPDM als er geen folie gebruikt wordt. Dit zorgt voor houtrot en/of loslaten van het folie met alle gevolgen van dien.

Heeft jouw geïsoleerde dak, dampremmend folie? Dan kun je EPDM gebruiken.

Heeft jouw geïsoleerde houten dak géén folie, dan kun je geen EPDM aanbrengen.

Bitumen als ondergrond voor EPDM

Bitumen (ook wel dakleer) is sinds de jaren ‘80 de meest gebruikte dakbedekking voor platte en licht hellende daken. Het gaat maximaal 30 jaar mee. Als een bitumen dak vervangen moet worden, wordt dit vaak gedaan door een nieuwe laag bitumen over de bestaande heen aan te brengen waardoor een centimeters dikke laag kan ontstaan.

Het materiaal bitumen is geschikt om te verlijmen met EPDM. Maar dit kan alleen als de dakopbouw geschikt is, net als in bovenstaande situatie met hout. Bij een ongeïsoleerd dak met bitumen, kun je zonder problemen EPDM aanbrengen. Wil je deze kans gebruiken om te isoleren? Breng dan op het bitumen, dampremmend folie en PIR isolatie aan waar je het EPDM op kan lijmen.

Als er een dampremmend folie gebruikt is bij het isoleren, is het verlijmen van EPDM geen probleem. Is er geen dampremmend folie gebruikt? Dan is EPDM niet aan te raden.

Het aanbrengen op bitumen wat nog goed is, is geen goed idee. Relatief nieuwe bitumen bevat oliën die voor blaasvorming in het EPDM kunnen zorgen. Bij oud bitumen zijn deze oliën vervlogen.

Deze ondergronden zijn niet geschikt voor EPDM

Er zijn ondergronden die niet geschikt zijn voor EPDM, het gaat hier om sommige materialen dakbedekking bij bestaande daken.

Mastiek is niet geschikt voor EPDM

Mastiek is een teerachtige laag, waarover grind is aangebracht. Het is in de winter broos, en in de zomer heel zacht. Vanwege gevaar voor de gezondheid bij het aanbrengen mag het sinds de jaren ‘70 niet meer aangebracht worden. Je mastieken dak is dus sowieso al 40 jaar oud en waarschijnlijk al tijden aan vervanging toe.

Mastiek moet (het liefst professioneel) verwijderd worden voordat je EPDM op het dak kunt leggen. Het scherpe grind kan het EPDM namelijk beschadigen. Als de (waarschijnlijk houten) ondergrond nog in goede staat is, kun je daarop de nieuwe EPDM dakbedekking aanbrengen. Let wel op dat eventueel aangebrachte isolatie, geschikt is voor EPDM.

PVC is niet geschikt als ondergrond voor EPDM

EPDM en PVC zijn beide polymeerfolies die gebruikt worden als dakbedekking, maar samengesteld van verschillende grondstoffen. PVC wordt met de jaren brozer en moet door een dakdekkersbedrijf geïnstalleerd worden.

PVC staat voor Poly-Vinyl-Chloride en bevat dus chloor. EPDM heeft als een van de weinige beperkingen dat het slecht tegen chloor kan. Om deze reden is PVC niet geschikt als ondergrond voor EPDM en moet het dus verwijderd worden voordat EPDM aangebracht kan worden.

ECB is niet geschikt als ondergrond voor EPDM

ECB is een mix van bitumen en kunststof, de verhouding verschilt per fabrikant. De afkorting staat voor Ethyleen Copolymeer Bitumen. Het is een dakbedekking van hoge kwaliteit die zo'n 40 a 50 jaar mee kan gaan.

EPDM kan alleen onder zeer specifieke voorwaarden over ECB aangebracht worden en kunnen wij daarom niet aanraden voor de doe-het-zelver.

TPO is niet geschikt als ondergrond voor EPDM

TPO staat voor thermoplastische olefine. Deze soort dakbedekking is ook een kunststof met veel voordelen. Het gaat echter maar tot 40 jaar mee, is relatief duur en waterdicht afwerken is een precisieklusje.

EPDM en TPO zijn niet verenigbaar. Daarom kan EPDM niet over TPO worden aangebracht.

Budgetdak helpt jou naar succes

Onze ervaren dakdekkers helpen jou graag bij het maken van een EPDM dakbedekking die minimaal 50 jaar meegaat. Met ons dak-op-maat pakket bestel jij eenvoudig precies het EPDM dak wat jij nodig hebt, exact op maat, zonder overbodige materialen en met de benodigde afwerking. Stel hier jouw dak-op-maat pakket samen.

Twijfel je over jouw situatie? Neem dan vooral contact met ons op en we helpen je met advies.