Wanneer je je dak met EPDM gaat bedekken, en je daarbij ook wilt isoleren, is PIR isolatie de beste optie. Maar waarom, en wat is het? Wij vertellen je alles over PIR isolatie!

PIR isolatie

Wat is PIR isolatie?

Platte daken isoleren bij EPDM, gebeurt eigenlijk alleen maar met PIR isolatieplaten. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor het isoleren van hellende daken van binnenuit of buitenaf, en het isoleren van muren en vloeren.

PIR staat voor Polyisocyanuraat. Het wordt van dezelfde grondstoffen gemaakt als PUR isolatieschuim, maar met andere verhoudingen en een ander proces. PIR isolatie wordt gemaakt van Methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI), polylol en pentaan. In essentie is het daarmee een plasticsoort. PIR isolatie wordt verwerkt tot platen met een deklaag, voor dakisolatie is dit een aluminiumlaagje, maar ook gips en spaanplaat zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar voor makkelijk verwerken in de bouw.

De voordelen van PIR isolatie zijn:

  • Een hoge isolatiewaarde in vergelijking met andere isolatiematerialen
  • Goed brandvertragend; rookt, smelt en drupt niet
  • Lichtgewicht en makkelijk op maat te snijden
  • Het neemt geen vocht op
  • Het is vormvast, het krimpt niet en zet niet uit

Er zijn ook enkele eigenschappen die een nadeel zouden kunnen zijn, zo wordt bij de productie gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën, en is het slecht recyclebaar.

wat is pir isolatie

Hoe goed isoleert PIR isolatie?

De isolatiewaarde van isolatiemateriaal wordt aangegeven met de R-waarde. De R-waarde is de warmteweerstand en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger dit getal, des te beter het materiaal isoleert. Een dikke PIR isolatieplaat dus een hogere R waarde dan een dunne. Voor verzekeringen, energielabel en subsidie is de isolatiewaarde waarde van belang. Voor subsidie is bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 3,5 m²K/W minimaal. Dan heb je 80mm dikke PIR platen nodig, want die hebben een isolatiewaarde van 3,6 m²K/W.

Daarnaast is er ook nog de lambdawaarde, die onderdeel is van het berekenen van de R-waarde. Dit getal geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleid, hierbij wil je dus een zo laag mogelijk getal. De lambdawaarde is voor alle van een bepaald materiaal diktes gelijk. Daarom is deze waarde handig om isolatiematieraal te vergelijken. PIR isolatie staat bekend om zijn goede lambdawaarde, je hebt daarmee dus een minder dikke plaat nodig voor goede isolatie.

  • PIR platen: 0,021 - 0,026
  • PUR schuim: 0,022 - 0,028
  • XPS schuim: 0,028 - 0,038
  • Glaswol: 0,031 - 0,044
  • Steenwol: 0,031 - 0,044
  • EPS piepschuim: 0,031 - 0,045

Van de meestgebruikte isolatiematerialen komt PIR dus het beste uit de bus. Uiteraard kan het budget, de toepassing en beschikbare ruimte meespelen bij het maken van een keuze.

PIR isolatie voor platte daken met EPDM

30% van de warmte verlaat een woning via het dak, het is dus belangrijk om dit goed te isoleren. PIR isolatie is hét isolatiemateriaal bij het aanleggen of renoveren van een plat dak.

De PIR platen zijn lichtgewicht, maar erg stevig. Handig voor een plat dak, want dan kan er nog op gelopen worden, of ballast op gelegd worden. Ook kunnen zonnepanelen er gewoon op geplaatst worden.

PIR isolatie is van zichzelf niet dampdicht, al is de aluminium deklaag dit wel. Daarom moeten alle naden dichtgetapet worden, of een dampremmend folie worden geplaatst onder de platen. Gebeurt dit niet, dan kan bijvoorbeeld EPDM lijm loslaten of condens vormen met schimmel en lekkage tot gevolg.

PIR isolatie is zeer gemakkelijk te plaatsen. Het kan simpelweg op het dak gelegd word in halfsteens verband. Bij een EPDM systeem met ballast kunnen ze los blijven liggen, met een verlijmd EPDM systeem dienen de platen met bevestigers aan het dak worden geschroefd.

Meer weten over het plaatsen van isolatie? Lees dan deze blog.

PIR isolatie bestellen wat is PIR isolatie