Even geleden hebben we 7 EPDM-voor-beginners vragen beantwoord. Maar misschien dat je nog wel meer vragen hebt! Daarom beantwoorden we nu ook weer 10 vaakgestelde vragen over EPDM dakbedekking. Heb je een vraag over EPDM, maar het antwoord hier niet gevonden? Neem dan gerust contact met ons op! Onze dakdekkers zorgen dat het bedekken van jouw platte dak met EPDM een succes wordt.
- Wat is beter, dakleer of EPDM?
- Hoe lang gaat EPDM mee?
- Wat kost EPDM per m2?
- Wat weegt EPDM per m2?
- Is EPDM wortelwerend?
- Hoeveel EPDM lijm heb ik nodig?
- Hoe moet je EPDM leggen?
- Hoe breng je EPDM op bitumen aan?
- Welke isolatie moet onder EPDM?
- Welk hout kan onder EPDM?
Wat is beter, dakleer of EPDM dakbedekking?
Budgetdak is onderdeel van Gramsbergen Dakbedekkingen, wij werken met vrijwel alle soorten dakbedekkingen: bitumen (dakleer), EPDM, andere kunststoffen, zink, dakpannen, leistenen… En op de vraag wat beter is, dakleer of EPDM, kunnen we alleen maar antwoorden: dat hangt van de situatie af.
Dakleer is goedkoop in aanschaf, en voor de dakdekker zeer veelzijdig toepasbaar en snel te verwerken. Het gaat 25 tot 30 jaar mee, en heeft daardoor een goede prijs-kwaliteitverhouding.
EPDM dakbedekking is duurder in aanschaf, maar ook heel snel te verwerken. Zeker omdat een dakdekker vaak gebruik maakt van spuitlijm om het nog sneller te verwerken. Het gaat 50 jaar mee, wat de duurdere aanschafprijs rechttrekt.
Wil je zelf een plat dak gaan bedekken? Dan is EPDM de perfecte keuze omdat je geen bijzonder gereedschap nodig hebt. Ook voor een licht hellend dak is het bijzonder geschikt, omdat het een langere levensduur heeft dan bijvoorbeeld kunststofplaten of bitumenshingles.
Hoe lang gaat EPDM dakbedekking mee?
Over de vraag hoe lang EPDM mee gaat, kunnen we kort zijn: minimaal 50 jaar! Het staat niet voor niets bovenaan elke pagina op onze website.
Dat komt omdat EPDM ongevoelig is voor UV-licht en temperatuurschommelingen, waardoor het niet broos kan worden met de jaren. Ook heeft het een hoge elasticiteit waardoor het niet snel beschadigt.
Wat kost EPDM dakbedekking per m2?
De kale kosten van EPDM folie per vierkante meter zijn erg afhankelijk van welke soort je kiest. Amerikaans EPDM is goedkoper dan Europees EPDM, maar vereist meer lijm. Dikker EPDM dakbedekking is duurder dan dunner EPDM, maar dik EPDM hoeft voor jou niet nodig te zijn. Bovendien hangen je totale kosten van een EPDM dak af van welke andere benodigdheden je nog nodig hebt en of je het laat doen of zelf doet.
Wil je actuele kosten van ons EPDM per m2 weten? In onze dak-op-maat module zie je direct de actuele prijs! Wanneer je weet hoe groot je dak is, kun je hier direct de complete kosten van jouw nieuwe EPDM dak berekenen inclusief alle benodigdheden.
Wat weegt EPDM per m2?
Wij leveren uitsluitend Europese kwaliteit EPDM dakbedekking van Prelasti. Standaard EPDM van 1,2mm dik, weegt per vierkante meter 1,42kg. Ter vergelijking: bitumen weegt 1,5kg tot 6kg per m2, afhankelijk van het type dat wordt toegepast. EPDM is erg licht dus!
Is EPDM dakbedekking wortelwerend?
Ja, EPDM dakbedekking is wortelwerend. En natuurlijk ook waterdicht. Daarmee is het een perfecte ondergrond voor een duurzaam sedumdak/groendak.
Hoeveel EPDM lijm heb ik nodig?
Om een EPDM dak van Europees EPDM te verlijmen, heb je 2 soorten lijm nodig en kit. Bodemlijm voor het dakvlak, en contactlijm voor de opstand en dakranden. De kit wordt gebruikt om de randen water- en winddicht af te werken.
De bodemlijm heeft een verbruik van 1L per 6,5 m2 á 7m2.
De contactlijm heeft een verbruik van 1L per 60 á 70 strekkende meter dakrand, uitgaande van een dakrand van 30 tot 40cm breed.
Per tube kit kan zo’n 7 tot 10 strekkende meter gekit worden.
Laat je niet afschrikken door deze getallen en het bijkomende rekenwerk. Dat nemen wij voor je uit handen! In onze dak op maat module hoef je enkel de lengte en breedte van je dak op te geven. Wij berekenen de rest en zorgen dat je een afgepaste hoeveelheid lijm krijgt. Niet te zuinig, maar zeker niet veel te veel!
Hoe moet je EPDM leggen?
EPDM dakbedekking leggen is niet moeilijk. Als je wilt weten hoe je EPDM moet leggen, raden we je aan om onze videotutorials te bekijken. Daarnaast wordt er ook een duidelijke handleiding meegeleverd met onze dak-op-maat pakketten.
Onze top tips voor een goed resultaat zijn:
- Doe goed onderzoek naar je dakopbouw als deze (mogelijk) geïsoleerd is
- Kies een geschikte dag uit (droog en warm genoeg)
- Houd je aan de rusttijd van het EPDM na het uitrollen
- Houd je aan de verwerkingsvoorschriften van de lijm
Hoe breng je EPDM op bitumen aan?
EPDM dakbedekking aanbrengen op bitumen werkt niet anders dan op andere materialen. Zorg dat het dak schoongeveegd is en lijm het volgens de voorschriften vast.
Wat wel belangrijk is, is dat als er isolatie in het spel is, er gebruik gemaakt is van de juiste opbouw. Dit is dé reden dat bitumineuze daken die met EPDM bedekt zijn, last krijgen van luchtbellen en loslatende lijm.
Lees hier alles over het aanbrengen van EPDM op bitumen
Welke isolatie moet onder EPDM?
Er kan maar 1 soort isolatie direct onder EPDM dakbedekking aangebracht worden, en dat zijn PIR isolatieplaten. Dat komt omdat PIR isolatieplaten drukvast zijn, zodat je er op kan lopen. Ook nemen ze geen vocht op.
Bovendien heeft PIR een hoge isolatiewaarde waardoor er relatief dunne platen gebruikt kunnen worden, dat is nodig zodat er voldoende opstand op je dak overblijft voor goede afwatering.
Welk hout kan onder EPDM dakbedekking?
EPDM is met bodemlijm aan vele verschillende ondergronden te bevestigen, zo ook hout.
Vrijwel alle soorten hout zijn geschikt voor onder EPDM, zoals spaanplaat, triplex, planken en OSB. Meer weten over hout als ondergrond? Lees dan deze pagina.
Hebben we jouw vraag niet beantwoord?
Heb je een vraag over EPDM dakbdekking die hier niet beantwoord is? Stuur ons dan gerust een bericht! Wij zijn er om te zorgen dat jouw eerste EPDM dakdek-project een succes wordt. Budgetdak levert jou het meest complete dak-op-maat pakket met A-kwaliteit materiaal en een afgemeten hoeveelheid toebehoren zodat je niet betaalt voor afval.