Als doe-het-zelver ben je vast bekend met de vele voordelen van EPDM-dakbedekking voor platte daken. Het biedt duurzaamheid, waterbestendigheid en een lange levensduur. Maar wat als je ook zonnepanelen op je dak wilt installeren? In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het combineren van zonnepanelen met EPDM op een plat dak.
Heb je na het lezen van dit artikel nog meer vragen? Onze ervaren dakdekkers staan voor je klaar!
Kan ik zonnepanelen installeren op een plat dak bedekt is met EPDM dakbedekking?
Absoluut! EPDM dakbedekking is een uitstekende dakbedekking voor het plaatsen van zonnepanelen. Het materiaal is flexibel en duurzaam, waardoor het geschikt is om de belasting van de zonnepanelen te dragen. Zowel een verlijmd EPDM systeem als een systeem met ballast (grind/tegels) zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
Wel moet de draagkracht van het dak groot genoeg zijn. Als je hierover twijfelt, kun je dit tijdens een dakinspectie laten uitrekenen. Ook al wegen zonnepanelen maximaal 9 kg per stuk, toch moet je rekening houden met een draagkracht van zo'n 30-50 kg/m2. Je moet namelijk ook rekening houden met alle andere materialen en er moeten ook personen op kunnen staan. Bovendien zorgen zonnepanelen op een plat dak voor meer windbelasting dan op een hellend dak.
Hoe moet ik zonnepanelen installeren op EPDM dakbedekking?
Het installeren van zonnepanelen op een plat dak met EPDM, is niet wezenlijk anders dan bij andere dakbedekkingen voor platte daken zoals bitumen. Een zonnepaneleninstallateur zou hier geen enkele moeite mee moeten hebben.
Vaak worden zonnepanelen op platte daken met ballast op hun plek gehouden, maar vastschroeven is ook een optie. Bij vastschroeven dient gezorgd te worden voor goede waterkering met kit en/of sluitrubber. Voor de verzekering van zonnepanelen op een plat dak, verdient een vastgeschroefd systeem de voorkeur, dan valt het automatisch onder de opstal. Voor losstaande zonnepanelen verschilt het per verzekeraar of ze meeverzekerd zijn, zoek dit dus goed uit.
Hebben zonnepanelen invloed op de levensduur van de EPDM-dakbedekking?
Zonnepanelen hebben geen negatieve invloed op de levensduur van EPDM dakbedekking, mits de zonnepanelen netjes geinstalleerd zijn. Het is natuurlijk wel noodzakelijk om 2 keer per jaar je platte dak te onderhouden om schade te voorkomen, in het voorjaar na de vorstperiode, en in het najaar als de bomen kaal zijn.
Wanneer je dan toch op het dak staat, kun je mooi ook even een blik werpen op je zonnepanelen en kijken of alle bevestigingen er nog netjes uitzien en de zonnepanelen schoonmaken met mild schoonmaakmiddel indien nodig.
Waarom zou ik voor EPDM moeten kiezen in plaats van andere dakbedekking voor zonnepanelen op een plat dak?
Zowel EPDM dakbedekking als zonnepanelen zijn duurzame oplossingen voor jouw dak. Ga je voor een duurzaam gebouwde woning? Dan is EPDM een geschikte keuze. EPDM is zo lang houdbaar, dat het de gebruiksduur van een dak vaak overleeft. Daarna kan het herbruikt worden in een ander project, of gedevulkaniseerd (omgesmolten) en gerecycled, wat de CO2 belasting bijzonder laag maakt. Het is daarom ook een populaire dakbedekking in circulaire bouwprojecten.
Wat is de beste ondergrond voor zonnepanelen?
Bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak met EPDM dakbedekking, zullen wij altijd adviseren om het dak wit te verven. Dit kan met speciale licht reflecterende witte EPDM coating. Dit heeft namelijk de volgende voordelen:
Witte dakbedekking helpt de temperatuur van het dakoppervlak te verlagen door zonnestraling te reflecteren. Dit leidt tot een koeler dak. Studies hebben aangetoond dat zonnepanelen op witte dakbedekkingen een aanzienlijke opbrengstverhoging kunnen opleveren, variërend van 10% tot 20% in bepaalde gevallen.
Het witte dak zorgt er ook voor dat de binnentemperatuur minder snel oploopt op hete dagen. De binnentemperatuur onder een wit dak kan wel 5 graden koeler zijn dan onder een zwart plat dak. Dit zorgt dus voor flinke besparing op het gebruik van de airco!
Extreme temperaturen, zowel kou als hitte, kunnen de levensduur van zonnepanelen verminderen. Met witte dakcoating kan eventuele schade door hitte dus beperkt worden.
Let er wel op dat doorsnee witte verf niet deze effecten zal kunnen behalen, zorg daarom dat je geschikte dakcoating gebruikt voor EPDM zodat het goed blijft zitten en daadwerkelijk bovenstaande voordelen met zich meebrengt.
Hoe moet ik de dakdoorvoer voor zonnepanelen bij EPDM dakbedekking maken?
Bij het installeren van zonnepanelen op een dak met EPDM dakbedekking is het belangrijk om de juiste dakdoorvoer te maken. Het is essentieel om de dakdoorvoer waterdicht af te dichten om lekkages te voorkomen. Gebruik hiervoor afdichtingsmateriaal dat compatibel is met EPDM-dakbedekking.
Nadat de dakdoorvoer waterdicht is afgedicht, kun je de bekabeling van de zonnepanelen door de doorvoer leiden. Zorg ervoor dat de bekabeling volgens de voorschriften wordt bevestigd, als je dit al niet door een zonnepanelenmonteur laat uitvoeren.
Een goed voorbeeld is onze kabeldoorvoer, verkrijgbaar in een diameter van 75mm of van 125mm. De bochten zorgen ervoor dat water en wind niet naar binnen komen. Deze kan in combinatie met de EPDM rozet heel eenvoudig waterdicht aangebracht worden met de bijgeleverde kit.
Vraag het de dakdekkers van Budgetdak
We hopen dat we je met deze antwoorden hebben kunnen overtuigen dat EPDM een perfecte combinatie is met zonnepanelen! Vooral de duurzame voordelen zijn helemaal in lijn met zonnepanelen. Heb je toch nog andere vragen over zonnepanelen in combinatie met een plat dak? Vraag het onze dakdekkers, zij kunnen je helpen met elke vraag over elke soort dakbedekking.