EPDM dakbedekking is niet alleen geschikt voor nieuwe daken. Ook bij renovatie is het perfect. Het biedt minstens zo goede bescherming tegen water als bitumen, vereist minder onderhoud en gaat 2x zo lang mee. Bovendien kan het in bijna alle gevallen zó over het bitumen aangebracht worden. Perfect!

Maar hoe gaat dat dan? In deze blog vertellen we je alles waar je rekening mee moet houden en welke EPDM lijm je bij bitumen nodig hebt.

Welke epdm lijm bij bitumen

Wat is de staat van het bitumen dak?

De reden dat je EPDM dakbedekking over bitumen wilt aanbieden, is vast omdat je bitumineuze dak aan vervanging toe is. Omdat het al 25 jaar ligt, omdat het scheuren begint te vertonen, of omdat het lek is. EPDM over het bitumen heen aanleggen, bespaart aanzienlijk tijd en moeite met het verwijderen en afvoeren.

Als er geen duidelijke schade aan het dak is, vereist EPDM over bitumen leggen weinig voorbereiding. Zolang het dak goed droog is en je het schoongeveegd hebt, kunt je beginnen. Wel raden we aan om het bitumen van de randen en opstanden weg te snijden. Zo ben je verzekerd van de beste hechting van de lijm.

Wanneer je dak in erg slechte staat is, is het wel raadzaam om het bitumen in zijn geheel te verwijderen. Zo kun je controleren of de onderliggende constructie nog goed is en kan in het geval van lekkage, het dak écht goed droog worden voor je de nieuwe EPDM dakbedekking aanbrengt.

Welke lijm is nodig voor EPDM dakbedekking op bitumen?

Welke lijm je nodig hebt om EPDM op bitumen te plakken, hangt af van het type EPDM wat je gebruikt. De ondergrond, in dit geval bitumen, maakt niet veel uit. Lees hier welke ondergronden nog meer geschikt zijn voor EPDM dakbedekking.

Gebruik je Amerikaans EPDM? Dan heb je contactlijm nodig, dit dient tweezijdig verlijmd te worden. Deze lijm breng je aan op de onderkant van het EPDM en het bitumen, waarna je het laat drogen tot het niet meer plakt en breng je de twee zijden tegen elkaar aan zodat de chemische verbinding voor de plakkracht zorgt. Bovendien moet Amerikaans EPDM voor het verlijmen worden schoongemaakt om overtollig talk te verwijderen.  Dit geldt voor het dakvlak, de opstand en de rand.

Gebruik je Europees EPDM? Dan heb je bodemlijm nodig voor het dakvlak, dit hoeft alleen op de ondergrond aangebracht te worden. Nadat het blik geopend is, moet het een paar minuten uitdampen. Daarna kun je het op de bodem uitrollen of spuiten en het EPDM vastplakken.  De randen en opstanden moeten wel met contactlijm bevestigd worden voor extra stevige bevestiging tegen lostrekken door krimp en uitzet.

In beide gevallen moeten de randen altijd afgekit worden voor een water en winddichte afwerking.  

EPDM, bitumen en damp: een slechte combinatie

Een dak moet natuurlijk waterdicht zijn, maar ook condens, damp en vocht vormen een gevaar voor je dak. Dit komt omdat bitumen waterdicht is, maar EPDM dampdicht. Wanneer er waterdamp onder bitumen zit, kan dit dus nog wegkomen over tijd, bij EPDM dakbedekking is dat niet zo.

Blijft er damp hangen tussen je bitumen en je EPDM, dan kan dit er voor zorgen dat de EPDM lijm loslaat, in sommige gevallen al binnen enkele jaren. Zonde van de moeite. Daarom is het belangrijk dat de juiste dakopbouw gebruikt wordt. Zo weet je zeker dat je EPDM lijm blijft plakken. Bij twijfel lost het toevoegen van een dampscherm een dun laagje isolatie het probleem ook op.

Budgetdak: jouw adres voor een compleet EPDM dak-op-maat

Budgetdak neemt jou het werk uit handen! In onze dak-op-maat module rekenen we alle benodigde materialen voor je uit en zorgen bijvoorbeeld dat je precies genoeg van de geschikte soort EPDM lijm voor jouw bitumen dakrenovatie krijgt. Het enige wat we willen weten is het oppervlak van jouw dak.

Vervolgens kun jij je dak samenstellen: wel of geen isolatie, wel of geen lichtkoepel, heb je nog hemelwaterafvoeren of gereedschap nodig? In ons stappenplan leggen we je alle keuzes uit. Heb je toch nog vragen? Dan staan onze dakdekkers stand by voor je!