Een hittebestendig plat dak maken
Als je een plat dat gaat maken, of de dakbedekking van je platte dak wilt gaan vervangen, doe je er tegenwoordig goed aan om niet alleen rekening te houden met water en kou, maar ook met hitte. Aangezien er elk jaar meer hitterecords gebroken worden, is het duidelijk dat ook wij in het “koude kikkerlandje” toch rekening moeten gaan houden met een hittebestendig plat dak.
Kan hitte schade veroorzaken aan je platte dak?
De meeste platte daken in Nederland zijn bedekt met bitumen. Maar rubbersoorten zoals EPDM worden populairder, ook neemt het aantal groene daken toe. Een plat dak heeft het zwaarder te voorduren dan een hellend dak omdat de zon er recht op kan schijnen. Bij lange droogte kan hitte zorgen voor kleine scheurtjes in je dakbedekking, met name bij bitumen. Houd dit dus in de gaten bij de najaarscontrole.
Een zwart dak is de boosdoener
De grote oorzaak van overlast door hitte, is de kleur van onze daken. De meeste daken zijn namelijk zwart! En zwart neemt de meeste hitte op van alle kleuren, ongeacht de soort dakbedekking. Deze daken blijven ook ’s nachts langer warm en zorgen daardoor dat woonwijken en steden een stuk warmer blijven. Dit draagt bij aan warmte op straatniveau en hitte binnenshuis. De koelunits van airco’s die mensen daardoor installeren, produceren ironisch genoeg ook warmte die een beetje bijdragen aan die warmte op straat.
Verkoeling binnenshuis met een hittebestendig plat dak
Als een zwart dak de grote boosdoener is, is logischerwijs een andersgekleurd dak mogelijk een oplossing! Bij 35 graden, is een zwart dak aan de oppervlakte 70 graden. (Even een reminder om niet met je hond op straat te gaan lopen als het zo warm is).
Bij dezelfde temperatuur van 35 graden, is een “groen dak” 45 graden en een witgekleurd dak slechts 42 graden. Als je dak koeler blijft, zal ook de ruimte er onder koeler blijven. Wist je dat bitumen in heel veel kleuren verkrijgbaar is? Zwart, uiteraard, maar ook rood, bruin, blauw… en wit! Laat je je bitumen dak dus vernieuwen? Ga dan voor witte bitumen, dit kan gewoon over je huidige bitumen heen gelegd worden, je hoeft dus niet te wachten tot vervanging noodzakelijk is.
Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kun je zelf een plat dak met EPDM bedekken. Ook dit kan over heel veel ondergronden heen gelegd worden. Als laatste stap, breng je dan een witte coating aan. EPDM kan ook als bodem voor een groen dak gebruikt worden. Ons Prelasti EPDM is Eurpeese topkwaliteit, UV bestendig en gaat wel 50 jaar mee.
Als bonusvoordeel leveren zonnepanelen ook nog meer rendement op wanneer ze op een wit dak staan.
Een verkoelend hittebestendig plat dak door isoleren
Met een lichtgekleurd dak, houd je de temperatuur lager, maar de warmte is niet weg. Door je platte dak te isoleren, kun je de warmte langer buiten houden. Hoe dikker de isolatie, hoe beter het warmte tegenhoudt. Dit geldt ook in de winter voor warmte vasthouden. Als je dan toch je dak gaat verduurzamen, doe je er goed aan om ook te isoleren. Neem zo dik mogelijke isolatie die past bij je dakopstand. Met PIR isolatie kun je een EPDM dak eenvoudig isoleren.
Keep calm en sluit uw ramen
Als laatste tips willen we je nog meegeven om overdag ramen te sluiten, zo houd je warmte ook buiten. ’s Avonds en ‘s nachts kun je ramen openzetten zodat je huis kan afkoelen. Vergeet ze niet ’s ochtends weer dicht te doen.
Heb je verder nog vragen over het hittebestendig maken van je plat dak? Neem dan contact met ons op, onze dakexperts kijken graag mee naar jouw situatie.