Overkapping of schuur isoleren: doen of niet?

Ben je van plan een schuurtje in de tuin te zetten of wil je misschien je overkapping een upgrade geven? Dan heb je misschien wel getwijfeld of je je overkapping of schuur wil isoleren. Wij helpen je met de keuze! Net als het isoleren van je woning, kan het isoleren van je overkapping of schuur op verschillende manieren: het dak, de wanden en de vloer. Wat is het meeste de moeite waard? 

Waarom je schuur of overkapping isoleren?

Een goed geïsoleerde ruimte biedt comfort, zowel in de zomer als in de winter. In de koudere maanden houdt het de warmte binnen, terwijl het in de zomer juist de hitte buiten de deur houdt. Dit geldt voor je woning, maar ook voor een schuur of overkapping. 

  • Het isoleren van een schuur of overkapping heeft in de zomer als voordeel dat het minder heet is. Het toevoegen van isolatie voorkomt dat de hitte door het dak heen komt, waardoor het lekker aangenaam vertoeven is in de schaduw, meer dan als het dak niet geïsoleerd was.
  • In de winter houdt isolatie de warmte langer vast in je tuinhuisje of schuur. Dit is ook een voordeel wanneer je een (hout)kachel hebt onder je overkapping, zeker wanneer je bijvoorbeeld een overkapping met glazen schuifwanden hebt.
  • Daarnaast werkt isolatie enorm tegen condensvorming. Door de juiste opbouw van het dak te gebruiken, komt er geen vocht in. Dit voorkomt dat "het weer" in het hout gaat zitten. Dit zijn die zwarte vlekken die je misschien wel eens gezien hebt. Bovendien blijven je spullen die opgeslagen zijn in een schuur langer goed. Door te isoleren ga je roest en schimmelvorming tegen op (tuin)gereedschap, tuinmeubilair, fietsen, etc.

overkapping schuur isoleren

Hoe kun je een schuur of overkapping isoleren?

Aan de hand van bovenstaande punten heb je misschien geconcludeerd of het voor jouw tuinhuisje, schuur of overkapping de moeite waard is om deze te isoleren. Maar hoe doe je dit dan?

Dakisolatie

Het dak is een van de belangrijkste plekken om te isoleren, omdat warmte van nature opstijgt. Hierdoor verdwijnt 30% van de warmte door het dak. Zowel bij een open constructie zoals een overkapping, als een gesloten constructie zoals een schuur of tuinhuisje, is dit wat ons betreft zeker de moeite waard. In de zomer is het aangenamer vertoeven, en in alle gevallen wordt schimmel aan de onderkant van het dak voorkomen doordat er geen condensvorming is.

PIR isolatieplaten zijn een zeer gemakkelijke oplossing voor het isoleren van een plat of licht hellend dak. Hierover vertellen we je als Budgetdak natuurlijk gaat meer! Scroll daarvoor net wat verder in deze blog.

Wandisolatie

Zo'n 20% van de warmte vervliegt door de wanden en zo'n 15% via ramen. Natuurlijk geldt dit voor afgesloten constructies, maar het geeft wel een beeld van hoeveel wandisolatie kan bijdragen. Staat je overkapping op de tocht? Dan kan een geïsoleerde wand het misschien net wat fijner vertoeven maken. Voor dichte constructies voorkomt het isoleren van wanden dat vocht in de ruimte komt, wat schimmels en roest op gereedschap, parasols en tuinkussens tegengaat. Daarnaast heeft het een geluiddempend effect, wat prettig kan zijn als je in je schuur klust of als muziekruimte gebruikt.

Isoleren van de wanden van je schuur kan gemakkelijk door steenwol of glaswol te plaatsen tussen de verticale balken van de constructie, deze kunnen vervolgens afgewerkt worden met plaatmateriaal.

Vloerisolatie

Kou kan via de grond, je schuur in trekken. Met name als je een afgesloten constructie hebt die je intensief of jaarrond wilt gaan gebruiken, kan vloerisolatie een waardevolle toevoeging zijn. De manier van isoleren hangt van de vloer af, of deze van hout is of steen/beton. 

Nadelen van isolatie

Isolatie heeft veel voordelen, maar de initiële kosten kunnen hoog zijn, en het vereist enige kennis van zaken om het goed aan te brengen. Echter kun je met isolatie de levensduur van je dak en je spullen verlengen. Dit is dus een persoonlijke afweging, of voor jou de extra kosten opwegen tegen het comfort. 

In onze dak-op-maat module kun je eenvoudig alle kosten op een rijtje zetten en je afweging maken.

schuur isoleren of niet overkapping isoleren of niet

Jouw partner voor dak isolatie voor je overkapping of schuur

Met ruim 40 jaar ervaring is Budgetdak.nl jouw deskundige partner als het aankomt op dakbedekking en isolatie. Wij bieden complete pakketten EPDM dakbedekking aan die geheel op maat zijn, uniek op de markt! EPDM folie is het beste materiaal voor de Doe-het-zelver om een plat of licht-hellend dak te bedekken.

Daarnaast hebben we een ruim aanbod in PIR isolatieplaten van verschillende diktes voor de isolatie van jouw schuur of overkapping. PIR is een stevige isolatieplaat die perfect is voor platte daken. 

  • PIR kan gebruikt worden op vele ondergronden
  • PIR isolatieplaten zijn goed beloopbaar
  • De isolatiewaarde is heel hoog ten opzichte van de dikte van de plaat
  • Makkelijk op maat te snijden en lichtgewicht
  • Neemt geen vocht op en is vormvast

Wil je meer weten over wat PIR isolatie is? Lees dan deze blog

Hoe plaats je dakisolatie op je schuur of overkapping?

Of je nu het dak wilt isoleren van de schuur die je al hebt staan, of een nieuwe overkapping wilt plaatsen, in beide gevallen is isolatie met PIR platen geschikt. PIR isolatieplaten kunnen namelijk over bestaande vlakke dakbedekking, zoals bitumen, heen worden geplaatst. In beide gevallen wordt eerst dampwerend folie geplaatst, waarop de isolatieplaten gelegd worden en vastgenageld met speciale bevestigers. Als laatste kan de dakbedekking geplaatst worden. Voor de doe-het-zelver is EPDM folie dan een eenvoudig aan te brengen materiaal omdat het verlijmd wordt in plaats van gebrand. 

Vol vertrouwen een plat dak bedekken met Budgetdak

Bij Budgetdak kun je met al je vragen over het bedekken van jouw platte of licht hellende dak terecht. Wij zijn onderdeel van een allround-dakdekbedrijf en kunnen je daarmee helpen met elke vraag. In onze dak-op-maat module kun je stap voor stap je dakpakket op de centimeter nauwkeurig bestellen inclusief alle benodigde afwerkingen. Bovendien krijg je een handleiding meegeleverd met je bestelling en kun je onze videotutorials kijken om je voor te bereiden.

Wij begrijpen dat je snel aan de slag wilt gaan met je project. Daarom zorgen wij ervoor dat je bestelling binnen 1-2 werkdagen geleverd wordt. Heb je vragen? Onze dakdekkers staan klaar om je vragen te beantwoorden!