Als je overweegt om EPDM dakbedekking op je dak te installeren, ben je op de juiste plek! In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over EPDM-installatie, zodat je goed voorbereid bent om aan je project te beginnen.

Hoe installeer je EPDM dakbedekking op een plat dak?

EPDM-installatie op een plat dak is relatief eenvoudig, maar het is belangrijk om de juiste stappen te volgen. Begin met het inspecteren en voorbereiden van het dakoppervlak: zorg ervoor dat het schoon, droog en vrij van scherpe voorwerpen is. Rol vervolgens de EPDM-folie uit en laat deze een tijdje liggen om te ontspannen. Vouw één helft van het folie terug, breng meegeleverde lijm aan op het dakoppervlak, vouw het folie weer uit en druk de folie stevig op zijn plaats. Zorg ervoor dat je eventuele luchtbellen en rimpels gladstrijkt. Herhaal dit met de andere helft. Werk af met dakranden, afvoeren en eventuele doorvoeren.

Zijn er speciale technieken voor het aanbrengen van EPDM?

Hoewel EPDM-installatie vrij eenvoudig is, zijn er enkele speciale technieken die je kunt gebruiken om het proces nog soepeler te laten verlopen. Ten eerste is het belangrijk om de EPDM-folie op de juiste manier af te snijden: gebruik een scherp mes om nauwkeurige sneden te maken. Ten tweede, bij het lijmen van de EPDM-folie, gebruik een verfroller om een gelijkmatige laag lijm aan te brengen. Ten derde, bij het afwerken van dakranden en afvoeren, zorg ervoor dat je de juiste EPDM-accessoires gebruikt om een waterdichte afdichting te garanderen.

Hoe sluit je EPDM dakbedekking aan op dakranden en afvoeren?

Om EPDM op dakranden en afvoeren aan te sluiten, moet je speciale EPDM-accessoires gebruiken die zijn ontworpen voor deze doeleinden. Voor dakranden zijn er voorgevormde dakrandprofielen beschikbaar die over de rand van de EPDM-folie kunnen worden geplaatst en met schroeven kunnen worden bevestigd. Voor afvoeren kun je EPDM-afvoerflenzen gebruiken, die zijn ontworpen om rond de afvoer te passen en een waterdichte afdichting te creëren. Budgetdak accessoires worden geleverd inclusief de juiste lijm of kit om deze accessoires op hun plaats te houden en een goede afdichting te garanderen. 

Bekijk ook onze videotutorial over het aanbrengen van afwatering en ontluchting. 

Hoe lang duurt het om EPDM te installeren?

De tijdsduur van een EPDM-installatie hangt af van de grootte van het dak en je ervaring met het installeren van dakbedekking. Voor een klein of eenvoudig plat dak kan het installeren van EPDM binnen een dag worden voltooid. Voor grotere daken of daken met veel obstakels kan het installatieproces langer duren. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om een professional in te huren om de klus voor je te klaren.

Kan EPDM op een hellend dak worden geïnstalleerd?

Jazeker! EPDM kan ook op hellende daken worden geïnstalleerd. EPDM dakbedekking biedt ook op hellende daken enkele mooie voordelen, zoals een uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid. Installatie op licht hellende daken verloopt hetzelfde als op platte daken. Bij het installeren van EPDM op een sterk hellend dak moet je extra aandacht besteden aan het bevestigen van de folie om te voorkomen dat deze wegglijdt. Daarnaast is het belangrijk om een goede afwatering te waarborgen.

Wat zijn de isolatiemogelijkheden met EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking kan worden enkel gecombineerd worden met PIR-isolatieplaten op platte daken. Dit materiaal kan direct op het dakoppervlak worden geïnstalleerd voordat je de EPDM-folie aanbrengt. Zorg ervoor dat je de juiste dikte en isolatiewaarde kiest op basis van de energiebehoeften en het beschikbare afschot. Het is belangrijk om de isolatieplaten op de juiste manier te installeren, met de juiste dakopbouw, strakke naden en zonder open ruimtes, om koudebruggen en vochtproblemen te voorkomen. Bevestig de isolatieplaten met geschikte bevestigingsmiddelen en bedek ze vervolgens met de EPDM-folie zoals eerder beschreven.

Conclusie: ook jij kan met Budgetdak EPDM installeren

Hopelijk heeft dit artikel enkele van je meest prangende vragen over EPDM-installatie beantwoord. Nu je meer weet over de installatie van EPDM dakbedekking, ben je beter voorbereid om aan je project te beginnen. Vergeet niet dat hoewel EPDM-installatie eenvoudig kan zijn, het altijd een goed idee is om de raad van onze dakdekkers in te schakelen als je toch nog vragen hebt. Veel succes met je EPDM-installatieproject en geniet van je nieuwe, duurzame en waterdichte dak!

Bestel jouw complete dak-op-maat vandaag, en dan kun je binnenkort EPDM installeren op jouw platte dak!