Welke hemelwaterafvoeren heb je nodig

Hemelwaterafvoer is een essentieel onderdeel van elk plat dak! Zonder degelijke hemelwaterafvoer krijg je namelijk stilstaand water, wateroverlast en op den duur lekkage. Elk dak dient dus zo te worden opgebouwd, dat het niet helemaal vlak is, maar in een bepaalde richting afloopt waar het water zich kan verzamelen. Dit noemen we afschot. Een dak heeft ongeveer 1cm afschot per strekkende meter dakvlak nodig, dit mag in de lengte of de breedte zijn. Wanneer je een dak van 3x3 hebt, is de ene zijde dus minimaal 3cm hoger dan de andere zijde. Houd bij het bepalen van de aflooprichting, rekening met waar het handig is om het water af te voeren, bijvoorbeeld naar de zijkant van het perceel. Aan de lagere zijde wordt namelijk de hemelwaterafvoer aangebracht. 

Water afvoeren via een plat dak

Het water op een plat dak wordt via de uitlopen afgevoerd. Dit kan op twee manieren.

  • Door een dakdoorvoer (onderuitloop) die zich in het dak bevindt.
  • Door een zijuitloop die in de zijkant van het dak wordt verwerkt.

In onze webshop vind je verschillende hemelwaterafvoeren, geschikt voor beide manieren. In het onderstaand overzicht geven wij een indicatie welke hemelwaterafvoeren geschikt zijn in combinatie met het aantal m2 dakoppervlak. Houd er rekening mee dat iedere situatie anders is en dat het onderstaande schema niet in alle gevallen leidend is.

welke hemelwaterafvoeren heb je nodig? 

Welke hemelwaterafvoer heb ik nodig?

Om het hemelwater zonder problemen van een plat dak af te voeren is het belangrijk om te weten hoe groot het dakoppervlak is. Op deze manier kun je bepalen welke hemelwaterafvoeren je nodig hebt. Heel belangrijk: Houd bij de berekening van het dakoppervlak ook rekening met naastgelegen schuurtjes, garages of woningen die ook op dezelfde afvoer aangesloten zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om het afschot mee te nemen, dit is de richting waarin het hemelwater (regen) wegloopt. Een afschot wat naar 2 hoeken wegloopt heeft namelijk 2 afvoeren nodig.

Welke hemelwaterafvoer je nodig hebt, wordt niet alleen bepaald door de vorm van het dak. Ook het dakoppervlak weegt zwaar mee. Hoe groter het dak, des te meer water de afvoer moet kunnen verwerken. In het onderstaande schema hebben wij een overzicht gemaakt van welke van onze hemelwaterafvoer je moet kiezen bij welk dak. Komt het dakvlak boven de aangeven vierkante meters? Dan dienen meerdere afvoerpunten gemaakt te worden.

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor advies. Dit kan via whatsapp , email of social media.
 

Hemelwaterafvoer

Dakoppervlak

Schuine opstand 60x80

tot 25m2

Haakse opstand 60x80

tot 25m2

Schuine opstand 60x100

tot 32,5m2, alleen indien afvoer-buisdiameter 100mm betreft

Haakse opstand 60x100

tot 32,5m2, alleen indien afvoer-buisdiameter 100mm betreft

Onderuitloop 50mm

luifeltjes of erkertjes van enkele m2’s

Onderuitloop 70(65mm)

tot 20m2

Onderuitloop 80(75mm)

tot 25m2

Onderuitloop 100(90mm)

tot 32,5m2

Onderuitloop 120(110mm)

tot 40m2

welke hemelwaterafvoer

Hemelwaterafvoer aanbrengen

Het aanbrengen van een hemelwaterafvoer bij EPDM is niet ingewikkeld. Het voorwerk hebben we al voor je gedaan met een doorvoer waar al een EPDM rozet aan bevestigd is. Volg de volgende stappen om de hemelwaterafvoer te maken bij een EPDM dak

Voordat je het EPDM folie op het dak aanbrengt, is het van belang dat het gat voor de hemelwaterafvoer al aanwezig is. In het geval van een renovatie zal dit hopelijk al aanwezig zijn. In geval van een nieuw dak zul je deze misschien zelf moeten aanbrengen. Let er in het geval van een stadsuitloop op, dat de hoek van het gat gelijk is aan de stadsuitloop. Deze is namelijk niet horizontaal. Zorg er voor dat het ronde buis recht naar beneden wijst, en de vierkante uitloop onder een hoek.

Na het aanbrengen van het EPDM folie, kan de hemelwaterafvoer worden aangebracht. Snijd een rond of vierkant gat in het EPDM, daar waar het folie het afvoerpunt bedekt. Schuif de EPDM hemelwaterafvoer door het gat en teken met krijt de rozet af. Breng kit ruim aan onder het rozet en plak deze vast. In het geval van een stadsuitloop aan de zijkant, kan nu de bijbehorende zinken of PVC stadsuitloop over de EPDM hemelwaterafvoer geschoven worden. Deze passen precies in elkaar. Mocht je een regenpijp willen maken, dan kun je deze nu aansluiten op de uitloop. Het toevoegen van een bladrooster op het dak kan voorkomen dat je afvoerbuis verstopt raakt.

welke hemelwaterafvoeren

 

Meer weten over onze producten & diensten?
  • Geen brander nodig
  • Alles in 1 pakket geleverd
  • Betaalbare topkwaliteit
  • EPDM-rubber uit 1 stuk
  • Online samenstellen + bestellen
  • Makkelijk zelf te plaatsen
 
Edisonstraat 9
8861 NA Harlingen
Route (Googlemaps)
Tel : 06-51221962
Fax: 0517-452511
Mail: info@budgetdak.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: van 8-16 uur
(Of open op afspraak)