Hoe voorkom ik luchtbellen onder epdm dakbedekking

HOE VOORKOM IK LUCHTBELLEN ONDER EPDM DAKBEDEKKING?

Iedereen die een dak wil bedekken wil een strak dak zonder luchtbellen. Hoe kun je luchtbellen onder EPDM voorkomen? Allereerst door de instructies in onze handleiding voor het leggen van EPDM goed op te volgen. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat er luchtbellen/blazen ontstaan. Hieronder geven we 4 tips hoe je luchtbellen kunt voorkomen. 

TIP 1: ZORG VOOR DE JUISTE VERWERKINGSTEMPERATUUR

De verwerkingstemperatuur is van belang om luchtbellen onder EPDM te voorkomen. Om de kwaliteit van EPDM te garanderen is het verstandig om EPDM te plaatsen bij temperaturen boven de 5 graden en bij een droog weertype met een maximale luchtvochtigheid van 80%. 

TIP 2: MAAK GEBRUIK VAN DE JUISTE LIJM

Bij een juiste verwerking van contactlijm en bodemlijm kunnen blazen en luchtbellen voorkomen worden. Bij Budgetdak leveren we EPDM met een standaarddikte van 1,2mm. Deze Europese folie is makkelijk aan te brengen met behulp van twee speciale lijmsoorten, verkrijgbaar in onze webshop. Welke lijm je nodig hebt voor welke stap lees je in onze blogbericht: wat is het verschil tussen EPDM lijmsoorten. 

TIP 3: LAAT DE LIJM UITDAMPEN VOORDAT DE EPDM GEPLAATST WORDT

Bodemlijm heeft, voordat het wordt verwerkt, tijd nodig om uit te dampen. De lengte van de opentijd is afhankelijk van de weersomstandigheden. Is het warm? Dan is de opentijd korter dan op een vochtige dag. De lijm is goed uitgedampt zodra je met het lijmrollertje door de lijm rolt en deze slierten geeft. De lijm mag echter niet te droog worden en er moet geen vlies ontstaan. Contactlijm moet droog zijn voordat de beide te verlijmen delen op elkaar worden aangebracht. Wanneer je contactlijm niet lang genoeg laat drogen ontstaan er naderhand gassen en dampen onder de EPDM. Het gevolg is kleine luchtbellen die je eerst niet ziet maar die een paar uur naar plaatsing beginnen te ontstaan. 

TIP 4: BRENG DE LIJM NIET TE DIK AAN

Wanneer lijm te dik aangebracht wordt kunnen er naderhand gassen en dampen ontstaan onder de EPDM. De lijm kan dus niet goed uitdampen. Contactlijm moet goed worden verdeeld zodat er bij droging geen luchtbellen kunnen ontstaan.

TOCH NOG LUCHTBELLEN ONDER EPDM DAKBEDEKKING?

Heb je goed rekening gehouden met al het bovenstaande? En merk je toch nog luchtbellen onder de EPMD op? Geen zorgen! Door de werking van de EPDM trekken luchtbellen vanzelf weer weg. Dit proces kan echter wel een halfjaar tot jaar duren. Twijfel je over bepaalde zaken? Of heb je meer informatie nodig? Neem contact met ons op!

Meer weten over onze producten & diensten?
  • Geen brander nodig
  • Alles in 1 pakket geleverd
  • Betaalbare topkwaliteit
  • EPDM-rubber uit 1 stuk
  • Online samenstellen + bestellen
  • Makkelijk zelf te plaatsen
 
Edisonstraat 9
8861 NA Harlingen
Route (Googlemaps)
Tel : 06-51221962
Fax: 0517-452511
Mail: info@budgetdak.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: van 8-16 uur
(Of open op afspraak)