Hoe voorkom ik luchtbellen onder epdm dakbedekking

5 TIPS OM LUCHTBELLEN ONDER EPDM TE VOORKOMEN

Geen luchtbellen onder EPDM

Iedereen die een dak wil bedekken wil een strak dak zonder luchtbellen. Maar toch komt het bij veel mensen voor dat ze tijdens het leggen blaasvorming zien onder hun EPDM. Gelukkig zijn er manieren om luchtbellen te voorkomen, zodat jij trots kan zijn op je strak gelegde dak! Allereerst is het belangrijk om de meegeleverde instructies in onze handleiding voor het leggen van EPDM goed op te volgen, we hebben deze handleiding samengesteld aan de hand van onze jarenlange ervaring in het leggen van EPDM daken. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat er luchtbellen en luchtblazen ontstaan. Hieronder geven we 5 tips hoe je luchtbellen kunt voorkomen. 

TIP 1: ZORG VOOR DE JUISTE VERWERKINGSTEMPERATUUR

De verwerkingstemperatuur is van belang om luchtbellen onder EPDM te voorkomen. Om de kwaliteit van je EPDM dak te garanderen is het noodzakelijk om EPDM te plaatsen bij temperaturen boven de 5 graden en bij een droog weertype met een maximale luchtvochtigheid van 80%. Tip: luchtvochtigheid kun je meten met een weerstation, maar je kunt het ook gewoon vinden op Google!

TIP 2: MAAK GEBRUIK VAN DE JUISTE LIJM

Bij een juiste verwerking van contactlijm en bodemlijm kunnen blazen en luchtbellen voorkomen worden. Bij Budgetdak leveren we EPDM met een standaarddikte van 1,2mm. Deze Europese folie is makkelijk aan te brengen met behulp van twee speciale lijmsoorten, verkrijgbaar in onze webshop. Welke lijm je nodig hebt voor welke stap lees je in onze blogbericht: wat is het verschil tussen EPDM lijmsoorten. 

TIP 3: LAAT BODEMLIJM UITDAMPEN VOORDAT DE EPDM GEPLAATST WORDT

Bodemlijm heeft voordat het verwerkt kan worden, tijd nodig om uit te dampen. Je moet het blik dus openmaken, en even laten staan voordat je gaat rollen. De lengte van de opentijd is afhankelijk van de weersomstandigheden. Is het warm? Dan is de opentijd korter dan op een vochtige of koude dag. De lijm is goed uitgedampt zodra je met het lijmrollertje door de lijm rolt en deze slierten geeft. De lijm mag echter niet te droog worden en er mag geen vlies ontstaan.

TIP 4: LAAT CONTACTLIJM GOED DROGEN VOOR JE HET PLAKT

Contactlijm moet droog zijn voordat de beide te verlijmen delen op elkaar worden aangebracht. Dit klinkt tegenstrijdig, maar toch moet je wachten tot je de lijm met je vingers kunt aanraken zonder dat er lijm aan blijft plakken. Dan kun je beide oppervlakken tegen elkaar leggen en goed aandrukken met een roller, dan gaat de lijm hechten en uitharden. Wanneer je contactlijm niet lang genoeg laat drogen, ontstaan er naderhand gassen en dampen onder de EPDM. Het gevolg is kleine luchtbellen die je eerst niet ziet maar die een paar uur naar plaatsing beginnen te ontstaan. 

TIP 5: BRENG DE LIJM NIET TE DIK AAN

Wanneer lijm te dik aangebracht wordt kunnen er naderhand gassen en dampen ontstaan onder de EPDM gevangen zitten en luchtbellen vormen. Dit kan gebeuren doordat de lijm door de dikte niet goed kunnen uitdampen voor het aanbrengen van het EPDM. Contactlijm moet goed worden verdeeld zodat er bij droging geen luchtbellen kunnen ontstaan.

TOCH NOG LUCHTBELLEN ONDER JE EPDM GEKREGEN?

Heb je goed rekening gehouden met al het bovenstaande? En merk je toch nog luchtbellen onder de EPMD op? Door de werking van de EPDM trekken kleine luchtbellen vanzelf weer weg. Dit proces kan echter wel een half jaar tot een jaar duren. Dit staat slordig, maar kan bovendien zorgen dat je dak eerder lekkage geeft. Daarom is het wel zaak om je dak zoveel mogelijk vrij van luchtbellen te krijgen. Twijfel je over bepaalde zaken? Of heb je meer informatie nodig? Neem dan contact met ons op!

luchtbellen epdm

Meer weten over onze producten & diensten?
  • Geen brander nodig
  • Alles in 1 pakket geleverd
  • Betaalbare topkwaliteit
  • EPDM-rubber uit 1 stuk
  • Online samenstellen + bestellen
  • Makkelijk zelf te plaatsen
 
Edisonstraat 9
8861 NA Harlingen
Route (Googlemaps)
Tel : 06-51221962
Fax: 0517-452511
Mail: info@budgetdak.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: van 8-16 uur
(Of open op afspraak)