EPDM veilig aanbrengen op je dak

Hoe breng ik veilig EPDM aan op mijn dak?

EPDM is één van de makkelijkste en veiligste soorten dakbedekking om aan te brengen op het dak. Je hoeft bijvoorbeeld in tegenstelling tot bitumen, geen brander te gebruiken en is het simpelweg een kwestie van de folie zorgvuldig verlijmen op de dakconstructie. Klinkt gemakkelijk toch! Waar je wel zal moeten opletten is je eigen veiligheid! Gelukkig zijn er een aantal veiligheidsmaatregelen die je kan (moet) gebruiken voor een optimale arbeidsveiligheid.

Valgevaar ligt altijd op de loer

Wanneer je op een dak staat, is er altijd een risico op een val. Voorbeelden van veel voorkomende risicofactoren zijn, verouderde dakconstructies, onveilige steigers of open lichtkoepels. Deze kunnen leiden tot een ernstige of zelfs dodelijke val. Het is daarom uitermate belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan, wanneer je op een dak gaat werken. EPDM is daar geen uitzondering op!

Zelfs relatief veilige daken brengen meer risico met zich mee dan je denkt. Wanneer je bijvoorbeeld erg geconcentreerd aan het werk bent bestaat er de kans dat je de dakrand of bepaalde dak-openingen dichter nadert dan gewenst. In Arbobesluit 3:16 wordt omschreven hoe valgevaar voorkomen kan worden en welke maatregelen noodzakelijk zijn om vooraf te nemen.

Hoe minimaliseer ik het valgevaar op een plat dak?

EDPM wordt voornamelijk gebruikt voor platte of licht hellende daken. Alhoewel je schuinende daken nooit onbeschermd mag beklimmen, is dit bij platte daken wel het geval. Dit hangt dan ook van de hoogte van het dak! Belangrijk is in elk geval om elk dak op meer dan 2,5 meter boven het maaiveld te voorzien van effectieve valbeveiliging. Zeker als je moet werken binnen 4 meter de dakrand of sparing af.

Ook dak-objecten waar je door heen kan vallen, zoals lichtstraten en -koepels, moeten worden voorzien van valbeveiliging. Verder is het van belang bij het betreden van het dak, de meest veilige toegang te kiezen. Vaak is dit een opening van binnenuit het gebouw, zoals een raam of misschien een balkondeur, maar is dit niet het geval, zorg dan bij gebruik van een ladder dat deze goed verankerd is tegen de gevel.

Is randbeveiliging noodzakelijk bij aanbrengen EPDM?

Bij het aanbrengen van EPDM dakbedekking, is de kans zeer groot dat de werkzaamheden zich afspelen binnen 4 meter van de dakrand. Mocht het voorkomen dat je dicht op de dakrand zit, dan is professionele randbeveiliging zoals aanlijnvoorzieningen of leuningwerk bepaald geen overbodige luxe. De laatstgenoemde maatregel wordt door experts doorgaans gezien als veiliger.

Ook als het EPDM wordt aangebracht op 2 meter of verder van de dakrand (bijvoorbeeld in geval van een plaatselijke renovatie), wordt een fysieke afscheiding in de vorm van een leuning aangeraden. Bij werkzaamheden meer dan 4 meter van de dakrand volstaat een bord met daarop een waarschuwing voor valgevaar.

Vragen?

Mocht je nog meer vragen hebben over hoe jij zo veilig mogelijk kan werken, dan kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via het contact formulier, of bel ons op 06-51221962

Meer weten over onze producten & diensten?
  • Zelf te plaatsen zonder brander
  • Meest complete EPDM-pakket
  • Beste prijs voor A-kwaliteit
  • Enkel Europees EPDM
  • Volledig op maat samenstellen
  • Advies van dakdekkers
 
Edisonstraat 9
8861 NA Harlingen
Route (Googlemaps)
Tel : 06-51221962
Fax: 0517-452511
Mail: info@budgetdak.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: van 8-16 uur
(Of open op afspraak)