Dakbedekking zelf verwijderen

Wanneer je toe bent aan nieuwe dakbedekking, doordat de huidige bijvoorbeeld beschadigd is, kun je deze zelf gemakkelijk verwijderen. Dit is niet altijd nodig. EPDM kan over vele bestaande dakbedekkingen heen worden gelegd, maar soms is het handiger de huidige dakbedekking te verwijderen. In dit artikel geven je tips omtrent het zelf verwijderen van dakbedekking.

  bitumen dakbedekking zelf verwijderen

Wanneer is het verstandig om dakbedekking te verwijderen?

Een situatie waarbij het verstandiger is om oude dakbedekking te verwijderen en daarna de nieuwe dakbedekking aan te brengen, is wanneer er reparaties/werkzaamheden aan het dakbeschot of onderconstructie uitgevoerd moeten worden. Je hebt dan de meeste kans voor een geslaagde dakreparatie waarneer het probleem bij de bron wordt aangepakt. Je voorkomt hiermee andere mankementen of terugkeren van het probleem.

Wanneer je dan geconcludeerd het dat de oude laag verwijderd moet worden is het verstandig om rekening te houden met de volgende zaken:

1. Dakbedekking zelf verwijderen? Denk aan het afval!

Moet het afval worden afgevoerd? Dan moet je rekening houden met extra kosten. Oude mastiek dakbedekking valt bijvoorbeeld onder chemisch afval en dient apart afgeleverd te worden bij het afvaldepot van jouw gemeente. Neem contact op met je gemeente om er zeker van te zijn hoe het afval afgevoerd moet worden. Zorg voor een goede voorbereiding voor het afvoeren van je oude dakbedekking.

 • Ga je het zelf afvoeren? Check bij de lokale milieustraat welke materialen je moet scheiden (bijvoorbeeld hout) zodat ook dat vlot verloopt.
 • Veel afval? Dan is laten afvoeren wellicht een goede optie. Je kunt een bouwcontainer huren die voor je deur wordt gezet en weer wordt opgehaald als je klaar bent.

Op deze manier zorg je er voor dat je direct door kan gaan met het leggen van nieuwe dakbedekking. 

2. Dakbedekking zelf verwijderen? Houd een stappenplan aan

Ga niet aan de slag zonder stappenplan! In het wilde weg slopen verhoogt de kans op schade aan het dakbeschot. Pak het verwijderen van de dakbedekking dan ook stapsgewijs aan.

 1. Begin met het verwijderen van losse ballast zoals grind en stenen
 2. Haal elementen zoals ontluchting en daktrim weg. Verwijder ook op het dak bevestigde airco units etc.
 3. Verwijder de dakbedekking in handzame stukken zodat deze goed te tillen zijn
 4. Veeg je dak schoon. Brandschoon is niet nodig, als de ondergrond maar egaal is, en je beschadigd hout goed kunt bereiken om te repareren.

Afhankelijk van het soort dakbedekking, kan het op verschillende manieren zijn bevestigd, die op verschillende manieren losgehaald kunnen worden. Bitumen bijvoorbeeld, kan uit 1 of meerdere, door de jaren heen aangebrachte lagen bestaan. Maak met een scherp voorwerp een begin en trek daarna stukken los. Gebruik bijvoorbeeld een schep om goed onder de dakbedekking te komen als dat met de hand niet lukt.

3. Bestel je nieuwe dakbedekking online

Ben je er nog niet uit hoe je jouw platte dak wilt renoveren? Ons advies is bíjna altijd: EPDM. Dit sterke, weersbestendige rubberfolie gaat namelijk 50 jaar mee en is eenvoudig zelf te installeren omdat het geplakt wordt in plaats van gebrand (zoals bij bitumen/dakleer).  Wil je meer weten over EPDM? Lees dan eens onze blogs.

Heb je producten nodig voor je nieuwe EPDM dak? Bestel deze dan gemakkelijk op onze webshop. Je kunt een compleet dak-op-maat pakket bestellen of je kunt losse producten bestellen zoals EPDM, lijm, rollers en zelfs lichtkoepels en isolatie. Mocht je niet precies weten wat je nodig hebt, neem dan contact op en wij helpen je verder. EPDM is door iedere doe-het zelf klusser goed aan te brengen op een plat of licht hellend dak. Bovendien bestel je bij Budgetdak een uniek pakket met A-kwaliteit materialen tot op de cm nauwkeurig. Wij zorgen dat je precies genoeg toebehoren krijgt, zodat je niet betaalt voor afval. Dát is Budget.

Het aanpakken van je dakbedekking is ook het perfecte moment om lichtkoepels aan te brengen, of je dak te isoleren. Ook dit kun je zelf goed uitvoeren. 

Vragen? Neem contact op

Je bent nu op de hoogte van wanneer het verstandig is om je oude dakbedekking te verwijderen en je weet waar je rekening mee moet houden. Heb je daarnaast nog vragen over het zelf verwijderen van dakbedekking of wil je juist meer weten over het leggen van nieuwe dakbedekking? Neem dan vrijblijvend contact met ons. 

dakbedekking verwijderen  

 bitumen verwijderen nodig  dakbedekking verwijderen

Meer weten over onze producten & diensten?
 • Zelf te plaatsen zonder brander
 • Meest complete EPDM-pakket
 • Beste prijs voor A-kwaliteit
 • Enkel Europees EPDM
 • Volledig op maat samenstellen
 • Advies van dakdekkers
 
Edisonstraat 9
8861 NA Harlingen
Route (Googlemaps)
Tel : 06-51221962
Fax: 0517-452511
Mail: info@budgetdak.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: van 8-16 uur
(Of open op afspraak)