Water blijft liggen op dak

Waarom blijft er water liggen op uw plat dak? Dat is vaak geen goed teken. Het is niet de bedoeling dat er over de gehele oppervlakte van het dak een laag water blijft staan (van +/- 2 centimeter) of een grote plas stilstaand water dat niet weg kan komen. Is dit het geval? Dan is het verstandig om de oorzaak te achterhalen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Water wat blijft liggen op het dak kan namelijk voor meerdere problemen zorgen.

Wat is de oorzaak van het blijven liggen van water op mijn dak?

Achterstallig onderhoud

Ten eerste is het verstandig om na te gaan of er wellicht sprake is van achterstallig onderhoud. Heeft u de afvoer wel regelmatig schoongemaakt? Of kan het zijn dat deze verstopt is? Het is verstandig dit even te checken! Eigenlijk moet u de afvoer regelmatig schoonmaken en vooral in de herfst, wanneer er veel bladeren op de daken en in de dakgoten waaien. Ook kan de regenpijp die naar beneden loopt verstopt zijn (ook wel standleiding genoemd). Tot slot kan het zijn dat uw rooster in het wegdek of trottoir (ook wel straatkolk genoemd), die er voor moet zorgen dat uw water afgevoerd wordt, vastgelopen zijn. Het is ook verstandig om dit even na te gaan wanneer u last heeft van water wat op uw dak blijft liggen.

Dak is verzakt

Ten tweede is het handig om na te gaan of er een reden kan zijn dat uw dak is verzakt. Denk aan te veel gewicht op het dak door bijvoorbeeld een machine, gereedschap, meubels of sneeuw. Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat dit soort dingen er voor kunnen zorgen dat uw dak verzakt en er water blijft liggen op uw dak.

Onvoldoende afschot in het dakvlak

Tot slot is het belangrijk dat er voldoende afschot in het dakvlak aanwezig zijn in de richting van de hemelafvoeren. Dit zorgt er voor dat u geen last krijgt van plasvorming. Bent u er niet helemaal zeker van dat u voldoende heeft? Of heeft u vragen over uw hemelwaterafvoeren? Neem dan gerust contact op. Budgetdak verkoopt beide onderdelen en helpt u graag aan het juiste materiaal.

Moet ik direct actie ondernemen als er water blijft liggen op mijn dak?

Ja, dit is wel aan te raden. Er kan namelijk schade aan uw dakconstructie ontstaan, wanneer er op de zelfde plek veel water blijft liggen. Naar verloop van tijd kan de dakconstructie verzwakken. Stel dat er een flinke regenbui valt, dan is het mogelijk dat uw dak op die zwakke plek gaat inzakken en dat is iets wat u kunt voorkomen! Heeft u geen plas, maar juist een heel dak waar een laag water op ligt (van +/- 2 centimeter)? Dan is het ook zeker aan te raden hier direct wat aan te doen. Zo’n groot waterbad trekt een hoop beesten aan en er kunnen zelfs op den duur planten in gaan groeien. Dit zorgt voor een hoop rommel op uw dak en overlast. Verder kan het zo zijn dat er scheuren ontstaan in uw dak rand wanneer het gaat vriezen! Ook dit alles is zeer onwenselijk.

Stel uw vraag aan onze experts

Bent u er na het lezen van dit artikel zeker van dat er iets moet gebeuren aan uw dak? En kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Bespreek de situatie dan met één van onze experts. Naast dat wij veel kennis hebben, kunnen we u vaak ook op weg helpen met het juiste materiaal. En wat ook handig is: u kunt een foto sturen via WhatsApp naar het telefoonnummer 0623394219 of naar ons e-mailadres info@budgetdak.nl Tijdens werkdagen krijgt u binnen 2 uur een reactie terug.