Water blijft liggen op dak

 

Waarom blijft er water liggen op uw plat dak? Dat is vaak geen goed teken. Het is niet de bedoeling dat er over de gehele oppervlakte van het dak een laag water blijft staan (van +/- 2 centimeter) of een grote plas stilstaand water die niet weg kan komen. Is dit het geval? Dan is het verstandig om de oorzaak te achterhalen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Water wat blijft liggen op het dak kan namelijk voor meerdere problemen zorgen.

Wat is de oorzaak van het blijven liggen van water op mijn dak?

Achterstallig onderhoud

Ten eerste is het verstandig om na te gaan of er wellicht sprake is van achterstallig onderhoud. Heeft u de afvoer wel regelmatig schoongemaakt, of kan het zijn dat deze verstopt is? Het is verstandig dit te checken! Eigenlijk moet u de afvoer regelmatig schoonmaken. Vooral in de herfst, wanneer er veel bladeren op de daken en in de dakgoten waaien. Ook kan de regenpijp die naar beneden loopt verstopt zijn (ook wel standleiding genoemd). Tot slot kan het zijn dat uw rooster in het wegdek of trottoir (ook wel straatkolk genoemd), die er voor moet zorgen dat uw water afgevoerd wordt, vastgelopen zijn.

Stroomt het water weer weg na het schoonmaken van de hemelwaterafvoer, dakgoot, standpijp en straatkolk? Mooi! Dan is uw probleem opgelost. Vergeet over een half jaar niet om weer even het dak te checken. Tip: Het toevoegen van een bladrooster zorgt dat de afvoer minder snel verstopt raakt, maar dan alsnog dient het dak regelmatig gecontroleerd te worden.

Dak is verzakt

Blijven er grote of kleine plassen liggen op het dak? Dit kan een verzakking zijn. Verzakkingen worden vaak veroorzaakt door te veel gewicht van een machine, gereedschap, meubels of sneeuw. Ook kan vorstschade zorgen voor een lekkage die tot verzakking leidt. 

Bij verzakking is een reparatie aan het dak noodzakelijk. Dit moet gebeuren door een ervaren klusser of dakdekker. De dakbedekking moet hierbij verwijderd worden en de onderliggende contructie (meestal hout) dient hersteld te worden. Afhankelijk van de ernst en locatie van de schade zal mogelijk ook de plafondbekleding aan de binnenkant hersteld moeten worden. 

Onvoldoende afschot in het dakvlak

Tot slot is het belangrijk dat er voldoende afschot in het dakvlak aanwezig zijn in de richting van de hemelafvoeren. Water kan niet wegstromen op een dak dat perfect horizontaal is, daarom is het belangrijk dat het dak per strekkende meter, 1cm hoger/lager wordt. Dit wordt doorgaans meegenomen in de constructie door goede aannemer. Is er toch onvoldoende afschot? Dan kan dit worden opgelost met afschotisolatie, of door de dakconstructie aan te pakken. Dit laatste is ook werk voor een vakman.

Moet ik direct actie ondernemen als er water blijft liggen op mijn dak?

Ja, dit is sterk aan te raden. Er kan namelijk schade aan uw dakconstructie ontstaan, wanneer er op de zelfde plek veel water blijft liggen. Naar verloop van tijd kan de dakconstructie verzwakken. Stel dat er een flinke regenbui valt, dan is het mogelijk dat uw dak op die zwakke plek gaat inzakken en dat is iets wat u kunt voorkomen! Heeft u geen plas, maar juist een heel dak waar een laag water op ligt (van +/- 2 centimeter)? Dan is het ook zeker aan te raden hier direct wat aan te doen. Zo’n groot waterbad trekt een hoop beesten aan en er kunnen zelfs op den duur planten in gaan groeien. Dit zorgt voor een hoop rommel op uw dak en overlast. Verder kan het zo zijn dat er scheuren ontstaan in uw dak rand wanneer het gaat vriezen! Ook dit alles is zeer onwenselijk.

Stel uw vraag aan onze experts

Bent u er na het lezen van dit artikel zeker van dat er iets moet gebeuren aan uw dak? En kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Bespreek de situatie dan met één van onze dakdekkers. Naast dat wij veel kennis hebben, kunnen we u vaak ook op weg helpen met het juiste materiaal en herstelmethode. U kunt een foto sturen via WhatsApp naar het telefoonnummer 06 23 39 42 19 of naar ons e-mailadres info@budgetdak.nl. Op werkdagen krijgt u binnen 2 uur een reactie terug.