Wat kan vrieskou doen met je EPDM dakbedekking? Extreme weersomstandigheden zijn vaak niet goed voor jouw dakbedekking. Hou daarom altijd in de gaten hoe jouw dakbedekking erbij ligt. Ook in de winter. De vrieskou, maar ook sneeuw, kan zorgen voor schade aan uw EPDM. In dit artikel leggen we uit wat vrieskou met EPDM kan doen en geven we tips over wat jij kunt doen wanneer er sprake is van sneeuw of vrieskou.

Dakbedekking en vrieskou of sneeuw

De winter, en dan met name sneeuw en vrieskou, is niet altijd een ideale situatie voor het dak. IJs hecht zich vast aan uw dakbedekking en zet uit in volume. Dit kun je herkennen aan de kaarsrechte lijnen die het ijs vormt op je dak. Nieuwe daken zijn vaak goed bestand tegen het Nederlandse winterweer, maar dakbedekking die ouder is, kan kwetsbaar zijn. Ook als er sprake is van een ongeisoleerd dak, waaronder wel verwarmd wordt, is het dak door de temperatuurwisselingen kwetsbaar. 

Wat kun je doen

Wat kun je doen in zo'n situatie, zodat de dakbedekking kwalitatief blijft? Losse, verse sneeuw is niet direct ernstig, dit is vaak vrij licjt. Als de vorst echter aanhoudt en de sneeuw lang blijft liggen en er nieuwe sneeuw overheen valt, wordt deze laag ingedikt en kan deze behoorlijk zwaar worden. Daarnaast voorkomt het weghalen van sneeuw ook verdere bevriezing. Haal sneeuw en ijs voorzichtig van het dak af! Gebruik geen bijtende middelen of zout, want dat tast de dakbedekking aan.

Zorg ook dat de afvoer vrij is, zodat het smeltwater weg kan stromen. Zo voorkom je dat dit smeltwater weer opvriest en je dakbedekking beschadigt. 

Geen EPDM leggen onder de 5 graden celsius

Verder moet je rekening houden met het feit dat je geen nieuwe dakbedekking kunt leggen bij minder dan 5 graden. De temperatuur bij het verlijmen van de EPDM dakbedekking moet minimaal 5 graden Celsius zijn. Als het kouder is dan dat bestaat de kans dat de lijm minder goed droogt en daardoor ook minder goed hecht. Alsje er niet onderuit komt door bijvoorbeeld een lekkage, zorg er dan in ieder geval voor dat de lijm eerst heeft kunnen uitdampen en op goede temperatuur is.

Meer informatie over vrieskou en dakbedekking

Onze medewerkers hebben al tientallen jaren ervaring met EPDM. Wilt u uw dakbedekking zo goed mogelijk onderhouden en wilt u daarom weten wat je het beste kunt doen wanneer het heeft gesneeuwd of wanneer er sprake is van vrieskou? Neem dan contact met ons op.