Hoe moet ik mijn plat dak controleren?

Hoe moet ik mijn plat dak controleren?

Heb je een plat dak? Dan is het belangrijk om het plat dak en de dakbedekking zo nu en dan te controleren op gebreken. Helemaal wanneer je onderhoudswerkzaamheden uit wil voeren. Voordat je besluit het plat dak te controleren moet je allereerst denken aan je eigen veiligheid. Vraag jezelf af: kan ik veilig over het dak lopen? Een plat dak is namelijk vaak veel kwetsbaarder dan een pannendak. Ben je niet helemaal zeker of je veilig het dak kunt betreden? Neem eens contact met ons op! 

 

Kies het juiste moment om je plat dak te controleren

Wil je controleren of je plat dak al toe is aan onderhoud of niet? Denk dan ook na over de dag waarop je deze controle wil doen.  In de zomer kan EPDM op een plat dak erg zacht worden, terwijl dakbedekking, en dan met name bitumen, in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Wij raden je aan om je plat dak te inspecteren in het voorjaar of het najaar. Ook kun je dan het beste onderhoudswerkzaamheden verrichten. 

Hoe ga ik te werk bij het controleren van mijn plat dak?

Heb je gekeken naar de veiligheid en naar de juiste dag om het plat dak op te gaan? Dan kun je aan de slag. Hieronder sommen we op waar je op moet letten.

  1. Veeg het plat dak eerst schoon, verwijder de mos en andere groei en controleer het plat dak op beschadigingen.
  2. Een beschadiging op het platte dak ontdekt? Kijk dan of je het kan repareren. Ligt het type EPDM-dakbedekking op je dak? Dan kun je op onze website www.budgetdak.nl het juiste materiaal bestellen om de beschadiging op correcte wijze te repareren.
  3. Heb je geen beschadiging gezien? Controleer dan nog even of het regenwater goed doorloopt. Dit, zodat je geen waterschade krijgt. 
  4. Heb je een schoorsteen of lichtstraat/koepel op het plat dak? Controleer deze dan op gebreken. Ben je toe aan een nieuwe lichtkoepel? Ook deze kun je krijgen bij www.budgetdak.nl. Wij helpen je uiteraard graag met de bestelling. 

Overige plat dak zaken

  • Check ook nog even de aansluitingen van het plat dak op de regenwaterafvoeren. Dit gaat met name om de plaatsen waar het water blijft staan. Het water moet goed weg kunnen.
  • De aansluitingen van het plat dak op opgaande muren. Dit wordt veelal met loodslabben waterdicht afgewerkt. Controleer de slabben op scheuren/beschadigingen.
  • Let ook op optrekkend water. Dit kan het geval zijn bij lage dakopstanden en plasvorming. Til ter controle na een regenbui een loodslabbe op. Meestal zijn hier dan lekstrepen te zien.

Meer informatie over het controleren van een plat dak

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw eigen plat dak? Neem gerust contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring in platte daken en dan vooral de dakbedekking EPDM, maar ook voor ander materiaal kun je bij ons terecht. Je kunt ons ook een whatsappberichtje sturen.