Hoe dik moet EPDM dakbedekking zijn?

EPDM dakbedekking wordt vanwege haar unieke producteigenschappen veelvuldig toegepast als dak afdichting bij platte en licht hellende daken. EPDM is extreem flexibel, blijvend elastisch en dun. EPDM dunner dan traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals roofing, maar dit biedt voordelen. Hoe dik moet de EPDM dakbedekking zijn voor jouw dak?

Voordelen van het dunne EPDM

Het is misschien moeilijk je voor te stellen dat een dun laagje EPDM rubber dakbedekking voor complete waterdichtheid zorgt bij een plat of licht hellend dak. Echter is EPDM rubber een bijzonder weerbarstig materiaal, het is ongevoelig voor UV straling, kou en warmte bijvoorbeeld. De dikte zegt dus niet altijd alles over de kracht en bestendigheid van het betreffende materiaal. 

Hoe dik moet EPDM dakbedekking zijn voor jouw dak?

Hoe dik moet EPDM dakbedekking zijn voor jouw dak? Dat is afhankelijk van je persoonlijke wensen en de eisen die je stelt aan de dakbedekking. Hoe dikker de door jouw gekozen EPDM folie, hoe kleiner bovendien de kans dat je dakbedekking doorgeprikt wordt door een scherp voorwerp. Hoe meer je verwacht dat je dak te verduren krijgt, des te dikkere EPDM je moet kiezen.

Wil je het platte dak met enige regelmaat gaan belopen? Of komt er apparatuur op het platte dak te staan? In de toekomst zonnepanelen aanschaffen (of ga je die terugplaatsen op EPDM)? Wil je airconditioning laten plaatsen? Dan is de variant van 1,20 mm in veel gevallen verstanding.

Gaat het dak intensief belopen worden? Bijvoorbeeld omdat het gaat om een balkon, of wil je het platte dak gebruiken als dakterras? Dan is het het overwegen waard om extra dik 1,50 mm aan te brengen. 

Ga je het dak niet belopen, behalve bijvoorbeeld met de halfjaarlijkse inspectie? Dan is 1,00 mm voldoende. Het blijft natuurlijk van belang dat je de folie goed aanbrengt volgens de instructies.

Toch een gaatje?

EPDM dakbedekking scheurt nooit doordat de elasticiteit afneemt of doordat het aangetast is door de zon en gaat ook bij regelmatig gebruik vele decennia mee. Toch kan het gebeuren dat het beschadigd raakt, met gereedschap bijvoorbeeld, of omdat er een luchtbel is ontstaan dit is lekgeprikt. Dan is het afdichten met onze EPDM reparatiekit een snelle en gemakkelijke oplossing.

Vragen over hoe dik EPDM dakbedekking moet zijn in jouw situatie?

Heb je nog vragen over hoe dik de EPDM dakbedekking moet zijn in jouw situatie, of andere producten uit onze dak-op-maat module? Neem dan gerust contact met ons op! Wij zitten al tientallen jaren in het dakdekkersvak, dus kunnen je helpen met alle vragen.