Dakgoot lek? Dat is niet zo handig. Water dat wegloopt op plekken waar dat niet de bedoeling is, kan zorgen voor schade aan je woning met alle gevolgen van dien. Repareren dus! EPDM is hier een hele geschikte oplossing voor. Waarom dan, en hoe je dat doet? Dat leggen we je uit in deze blog dakgoot reparatie met EPDM!

Waarom zou je je dakgoot repareren met EPDM?

EPDM is een heel erg veelzijdig waterdichtingsmateriaal wat makkelijk te verwerken is. Er zijn varianten om vijvers te maken, varianten voor gevelbekleding en varianten voor dakbedekking. EPDM voor dakbedekking is een rubbersoort die minimaal 50 jaar goed blijft, UV bestendig is, ongevoelig voor kou en hitte en zeer elastisch.

Bovendien kan het met lijm bevestigd worden op vele verschillende ondergronden, zoals ook kunststof en metaal. Dit maakt het ideaal om een dakgoot mee te repareren! Voor dakgoten raden wij EPDM met een dikte van 1,2mm aan.

Bakgoot repareren met EPDM

Een bakgoot is een klassiek type dakgoot met een platte onderkant. Vaak bestaat de bakgoot uit een houten bak met zinken bekleding. Onderdeel van bijna alle Nederlandse woningen!

Door de jaren heen kan de bakgoot beschadigd raken. Zo komt er corrosie op het zink, raken lasnaden soms los of komen er scheuren in het zink. Schade aan het zink kan zorgen dat er water in de houten bak komt, met alle gevolgen, zoals houtrot, van dien. Natuurlijk kun je het zink laten repareren door een vakman, maar je kunt ook alle problemen voor de komende 50 jaar uitbannen door de zinken dakgoot te repareren met EPDM.

Reparatie van een zinken bakgoot met EPDM is niet moeilijk!

Maak de dakgoot schoon en controleer of er geen scherpe delen zijn die het EPDM kunnen beschadigen. Leg het EPDM folie los in de goot en lijm vervolgens één helft in de lengte van het folie en de bakgoot in met contactlijm. Wacht tot de lijm niet meer plakt en vouw vervolgens de EPDM helft secuur terug op zijn plek en druk het EPDM stevig aan met een roller. Herhaal deze stap daarna met de andere helft. Werk vervolgens alle randen af met kit voor een waterdichte afwerking. Als laatste kun je de hemelwaterafvoer voorzien van een prefab EPDM uitloop.

 

Kunststof dakgoot repareren

Naast de klassieke zinken dakgoot kennen we sinds enkele decennia ook de halfronde kunststof dakgoot. Een betaalbaar soort dakgoot die daarom veel voorkomt. Vrijwel alle schuurtjes, afdakjes en tuinhuisjes zullen van zo’n kunststof dakgoot voorzien zijn.

Ook kunststof kan door de jaren schade krijgen. EPDM hecht ook goed aan plastic. Reparatie van kunststof dakgoten met EPDM werkt daarom ook precies hetzelfde als reparatie van een zinken dakgoot. Ook plaatselijke reparatie is mogelijk.

Bestel jouw EPDM dakgoot reparatie pakket op maat!

Budgetdak biedt voor elk EPDM dak een pakket éxact op maat. Dus ook voor dakgoten! In onze dak-op-maat module kun je EPDM voor dakgoten tot op de centimeter nauwkeurig bestellen. Wij berekenen vervolgens hoeveel lijm en kit je nodig hebt.

Door deze afgemeten hoeveelheden EPDM folie en lijm, betaal je niet voor afval. Handig! Bovendien staan onze dakdekkers voor je klaar om je klusvragen te beantwoorden.