Bij welk weer kan je EPDM leggen?
Ben jij een potentiele dakdekker die zijn plat of lichthellend dak wil gaan bedekken of renoveren met EPDM? Dan heb je vast veel vragen! Onze website en blog staan vol met informatie over werken met EPDM en andere informatie over platte daken.
Een van de vragen die je hebt, gaat misschien over de weersomstandigheden die je nodig hebt om met EPDM te werken. Klopt dat? Lees dan snel verder!
Perfect weer om EPDM te leggen
EPDM dakbedekking is erg gemakkelijk om mee te werken. Vooral Europees EPDM. De lijmen waar het EPDM mee bevestigd worden, vereisen wel bepaalde weersomstandigheden om mee te werken. Is het namelijk te koud? Dan is de lijm te taai om goed mee te werken. Ook als er vocht bij de lijm komt, zorgt dat dat deze snel zal loslaten.
Om EPDM te kunnen leggen, moet het weer aan 2 eisen voldoen:
- Het moet warmer dan 5 °C zijn.
- De luchtvochtigheid moet lager dan 80% zijn
De luchtvochtigheid kun je checken op een weerstationnetje, of je kunt het op Google bekijken. Wanneer het dak droog is en het de dag ervoor niet geregend heeft, zit je ook goed.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat. Zonde van alle moeite van het bedekken van je platte dak!
TIP: Is het toch noodzakelijk om in ongeschikt weer te werken? Bijvoorbeeld in verband met een plaatselijke reparatie tegen lekkage? Zorg dan dat de materialen in iedere geval op kamertemperatuur zijn en daar worden uitgedampt.
EPDM leggen bij koud weer
Om EPDM te leggen, raden we een minimale temperatuur van 5 graden aan. Dit heeft te maken met de uitdamptijd van de lijmen. Wanneer het koud is, hebben de contactlijm en de bodemlijm lang de tijd nodig om uit te dampen, waardoor het risico groot is dat je de lijmen per ongeluk te kort laat uitdampen.
Wanneer het EPDM folie wordt vastgeplakt zonder dat de lijmen goed zijn uitgedampt, zal het folie luchtbellen vormen door gassen die ontstaan onder het folie, soms al in enkele uren na het aanbrengen. Deze luchtbellen zijn onwenselijk omdat het folie dan makkelijk lekgeprikt kan worden door bijvoorbeeld takken, vogels, etc. Lees hier meer manieren om luchtbellen te voorkomen.
EPDM leggen bij warm weer
Misschien is het je al opgevallen dat we geen maximale temperatuur hebben aangeraden om met EPDM te werken. Dat komt omdat die er in theorie niet is. Toch is het niet aan te bevelen om met tropische temperaturen het dak te gaan bedekken. Met warm weer droogt de EPDM lijm namelijk sneller, waardoor het niet meer goed plakt als je niet snel genoeg werkt. Daarom is een temperatuur onder de 25 graden ideaal en onder de 30 graden is toch echt wel sterk aan te bevelen.
Een extra reden om geen EPDM te leggen bij warm weer, is vanwege je eigen gezondheid. Wanneer het tropisch warm is en je boven op een dak staat, ben je extra kwetsbaar voor de zon. Heb je een warme dag uitgekozen om EPDM te leggen? Zorg dan dat je je goed insmeert, voldoende drinkt en de schaduw opzoekt tussen de stappen van het dakdekken door.
Doe het zelf met EPDM dakbedekking van Budgetdak
Kortom, je hebt gewoon een "lekker weertje" nodig om EPDM dakbedekking te leggen. Komt dat niet mooi uit? Nog een reden waarom EPDM perfect materiaal is voor de doe-het-zelver! Je hoeft het niet in weer en wind te doen.
Budgetdak is hét adres voor jouw EPDM dakbedekking:
- Tot op de centimeter nauwkeurig bestellen
- Wij doen al het reken- en uitzoekwerk voor je
- Precies genoeg materiaal: niet betalen voor afval
- De beste prijs-kwaliteit: minimaal 50 jaar goed
- Compleet pakket inclusief accessoires en gereedschap
- Advies van ervaren dakdekkers