Een duurzaam dak voldoet aan de volgende eisen

Je wilt een duurzaam dak, maar wat maakt een dak eigenlijk duurzaam? Met het plaatsen van alleen zonnepanelen ben je er niet. Hoe zit het bijvoorbeeld met de levensduur van het product? En hoeveel gewicht wordt er eigenlijk op het dak geplaatst? Allemaal factoren die meespelen bij de keuze voor een duurzaam dak. 

Een duurzaam dak is een dak met een lange levensduur

Een dak met een lange levensduur, dat is waar je naar op zoek bent. Niemand zit er op te wachten om het dak na 20/30 jaar weer te moeten vervangen. Daarnaast wil je ook dat de dakbedekking zelf, in vergelijking met andere soorten, het minst milieubelastend is. Een goede optie is EPDM. De productie van EPDM is minder milieubelastend in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen, omwille van de lagere energiekosten. Daarnaast is EPDM 100% recyclebaar en heeft het een verwachte levensduur van maar liefst 50 jaar. Een duurzame keuze dus!

Een duurzaam dak is een dak dat licht van gewicht is

Dankzij het lichte gewicht bespaart dakbedekking tijdens transport brandstof, maar dat is niet het enige. Een lichtgewicht dak is onderhoudsarm en zorgt ervoor dat het eigengewicht van een dak drastisch wordt verminderd. Dit biedt de mogelijkheid om betere en unieke projecten te ontwerpen die tevens de kostprijs van de nodige materialen – dus ook de onderliggende steunconstructie - en de plaatsingskosten sterk reduceert. Hierdoor hoeft men voor het plaatsen van dakbedekking veel minder hout te gebruiken. Deze werkwijze heeft een duidelijk zichtbare en positieve impact op het milieu. EPDM is dakbedekking dat een laag eigengewicht kent. Het eigengewicht van Bitumen is in veel gevallen 3x hoger dan EPDM. Advies is dan ook om navraag te doen naar het gewicht van de dakbedekking. 

Een duurzaam dak is een multifunctioneel dak

Energie besparen, opwekken of juist regenwater hergebruiken met behulp van het dak. Een dak dat voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden ten behoeve van het milieu is een duurzaam dak. Denk bijvoorbeeld aan:

Een sedumdak

De beplanting zet CO2 om in zuurstof en neemt fijnstof op uit de lucht. Dit is beter voor het klimaat én de gezondheid. Een groendak reduceert significant de behoefte aan airconditioning in de zomer en biedt isolatie in de winter. Een pluspunt: Ideaal in combinatie met EPDM.

Een zonnedak

Zonnepanelen en EPDM gaan prima samen. Een groot voordeel is natuurlijk een lagere energierekening en het verminderen van het milieu-impact. In het laatste geval hebben we het natuurlijk over de impact over een langer termijn, want voor de productie van de panelen is immers energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem al meer energie bespaard dan er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee. 10 zonnepanelen op je dak leveren ongeveer 2.500 kWh per jaar aan elektriciteit op. Elk jaar verminder je daardoor jouw milieu-impact met 900 kg CO2 uitstoot. Over een periode van 25 jaar betekent dit een besparing van 22.500 kg CO2.

Een warm dak

Het spreekt voor zich dat je met behulp van dakisolatie stookkosten kunt besparen. Warm dakisolatie is in de meeste gevallen de beste keuze.

Een dak geschikt voor waterrecuperatie

Regenwater gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of het wassen van je kleding. Voor veel toepassingen in huis gebruiken we nog te vaak leidingwater. Om leidingwater te maken van grondwater en oppervlaktewater is een complex en duur systeem van waterzuivering nodig dat veel energie verbruikt en het milieu belast. Daarom loont het om meer hemelwater te gebruiken. Het is een ideaal systeem voor wie energiezuinig wil wonen en het milieu een warm hart toedraagt. Let wel op: Niet iedere dakbedekkingssoort is geschikt voor regenwaterrecuperatie.  Amerikaans EPDM en bitumen zijn ongeschikt voor waterrecuperatie, omdat deze gifstoffen kan vrijlaten. EPDM die geleverd wordt door Budgetdak.nl, de standaard EPDM, is zeer geschikt voor regenwaterrecuperatie.   
 

EPDM - Een duurzame keuze


Samengevat is EPDM één van de meest ideale dakbedekkingssoorten wanneer je op zoek bent naar een duurzaam dak. Het biedt verschillende voordelen ten overstaande van een klassiek geplaatst plat dak met bitumen of Amerikaans EPDM. Benieuwd naar meer voordelen van EPDM? Neem gerust contact met ons op!

Meer weten over onze producten & diensten?
  • Geen brander nodig
  • Alles in 1 pakket geleverd
  • Betaalbare topkwaliteit
  • EPDM-rubber uit 1 stuk
  • Online samenstellen + bestellen
  • Makkelijk zelf te plaatsen
 
Edisonstraat 9
8861 NA Harlingen
Route (Googlemaps)
Tel : 06-51221962
Fax: 0517-452511
Mail: info@budgetdak.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: van 8-16 uur
(Of open op afspraak)