Stormgevoelige daken - Is mijn dak bestand tegen een flinke storm?

Stormgevoelige daken - Is mijn dak bestand tegen een flinke storm?

Stormgevoelige daken wil zeggen dat je dak niet bestand is tegen een flinke storm. De kracht van wind is soms spectaculair te noemen. Als de bedekking niet goed vast zit, kan de schade flink oplopen. Denk aan wegwaaiende dakpannen of dakbedekking van een schuur of overkapping dat eraf waait. Levensgevaarlijk natuurlijk. Wat maakt een dak nu stormgevoelig? En nog belangrijker; Hoe maak je jouw dak “stormproof”?

Stormgevoelige daken

Onze dakexperts zijn al op vele daken geweest waaronder daken waar er sprake is van stormschade. Wat ons opvalt is dat een dak gevoeliger is voor storm wanneer:

  • Er gebruik gemaakt wordt van te weinig of verkeerde bevestigingsmiddelen. Wanneer je een dak via Budgetdak.nl bestelt worden de juiste bevestigingsmiddelen (en hoeveelheid) toegevoegd aan jouw bestelling. Niet zeker over de bevestigingsmiddelen die jezelf hebt aangeschaft? Neem gerust contact met ons op.
  • Er gebruik gemaakt wordt van te weinig ballast of tegels bij losliggende dakbedekking. Ook in dit proces helpen onze dakexperts jou graag. Dankzij jarenlange ervaring weten wij precies hoeveel grind of daktegels je nodig hebt.
  • Wanneer er sprake is van een bitumineuze dakbedekking met een geperforeerde laag.
  • Bij daken waar een gebrek is aan winddichte dakrand detaillering.

Stormgevoelig dak door gebrek aan onderhoud

Stormgevoelige daken zijn vaak een gevolg van gebrek aan onderhoud. Het spreekt voor zich dat de kans op stormschade groter is bij daken waar weinig tot geen onderhoud is gepleegd. Door geen of slecht onderhoud worden signalen over de afnemende stormvastheid gemist. Laat je dak dus regelmatig checken! Een belangrijk moment om het dak te controleren is na een storm. Ook al heeft het dak de storm overleeft een nieuwe storm kan net dat laatste zetje geven.

Het “stormproof” maken van jouw dak

Vrijwel alle stormschades aan platte daken beginnen bij de dakranden en “pellen” vervolgens het dak los. Belangrijk is om een daktrim of een zinken afdekker (op de juiste manier) te plaatsen. Deze producten bestel je eenvoudig via onze webshop. Voor advies over een winddichte afwerking van het dakrandprofiel kun je gerust contact met ons opnemen. Een gelijkmatige verspreiding van dakgrind is ook een belangrijk controlepunt. Verwaaid dakgrind uit met name de dakhoeken duidt op eerdere zware windbelastingen. De beste manier om het dak "stormproof" te maken is om goed te bekijken waar de kritieke punten liggen: Waar kan de wind makkelijk vat op krijgen? Houdt rekening met de dakopbouw en bekijk of de dakrand detailleringen winddicht zijn.