Dakbedekking controleren


Dakbedekking moet je zo nu en dan zeker controleren op gebreken. Helemaal wanneer je onderhoudswerkzaamheden uit wil voeren. Voordat je besluit het dak te controleren moet je allereerst denken aan je eigen veiligheid. Vraag jezelf af: Kan ik veilig over het dak lopen? Een plat dak is vaak veel kwetsbaarder dan een pannendak. Niet zeker of je veilig het dak kunt betreden? Schakel dan een professional in!

Kies het juiste moment om je dakbedekking te controleren

Wil je controleren of je dakbedekking al toe is aan onderhoud of niet? Denk dan ook na over de dag waarop je deze controle wil doen. Is dit het juiste moment om mijn dak te controleren? In de zomer kan dakbedekking erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert (dit gaat met name om bitumen dakbedekking). Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om te inspecteren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Hoe ga ik te werk bij het controleren van je dakbedekking?

Heb je gekeken naar de veiligheid en naar de juiste dag om de controle uit te voeren? Dan kun je aan de slag. Hieronder sommen we op waar je op moet letten.

  1. Veeg het dak schoon (verwijder mos en andere groei) en controleer op beschadigingen.
  2. Een beschadiging op het platte dak ontdekt? Kijk dan of je het kan repareren. Als je weet wat voor type dakbedekking op jouw dak ligt kun je bij ons het juiste materiaal bestellen om de beschadiging op correcte wijze te repareren.
  3. Geen beschadiging? Controleer of het regenwater goed doorloopt.
  4. Een schoorsteen of lichtstraat/koepel op het dak? Controleer op gebreken.

Check ook deze zaken.

  • De aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren. Dit gaat met name om de plaatsen waar het water blijft staan.
  • De aansluitingen van het dak op opgaande muren. Dit wordt veelal met loodslabben waterdicht afgewerkt. Controleer de slabben op scheuren/beschadigingen.
  • Optrekkend water. Dit kan het geval zijn bij lage dakopstanden en plasvorming. Til ter controle na een regenbui een loodslabbe op. Meestal zijn hier dan lekstrepen te zien.

Heb je nog vragen over het controleren van je dak? Wil je hier graag hulp bij hebben? Neem dan vrijblijvend contact op!

 Meer informatie Neem contact op